Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Maja Braderic

Maja BradericIn de nacht van maandag op dinsdag werd in Bemmel het levenloze lichaam van een 16-jarig meisje uit Nijmegen aangetroffen. Toevallige passerende voorbijgangers troffen het in brand gestoken lichaam aan op een pad in een recreatiegebied tussen Bemmel en Lent. Het meisje was maandagavond al door haar ouders als vermist opgegeven.

Al snel blijkt dat het gaat om Maja Braderic, een 16-jarig meisje afkomstig uit Bosnië. Op haar school, het Nijmeegse Dominicus College, heeft men geschokt gereageerd op de dood van de 16-jarige. Zij was leerlinge van 4-VWO van die school.
Op 15 december meldde advocaat D. Moszkowicz, die de 16-jarige verdachte Goran P. bijstaat, dat de ouders van Maja iets kwetsends hebben gezegd over het zusje van de 18-jarige hoofdverdachte Goran M. Hierop zou hij hebben besloten dat Maja dood moest. Begin december meldde diverse media dat Maja Braderic vanwege roddels die zij zou verspreiden, is vermoord. Eerder meldde De Telegraaf dat Maja werd vermoord omdat ze 'te westers was' en dat een familierelatie tussen de hoofdverdachte en Maja zou bestaan. Dit werd later door het Openbaar Ministerie ontkend.

De 18-jarige hoofdverdachte Goran M. zou de 16-jarige scholiere uit Nijmegen op de beruchte avond in de auto tijdens het rijden hebben gewurgd met een stuk touw. Maja zat rechtsvoorin, Goran M. zat achter haar. Twee andere verdachten - Ferdi O. (18) en Maja's ex-vriend Goran P. (16) - zaten toen ook in de auto. In dezelfde auto lag een jerrycan met benzine waarmee later het lichaam van Maja in brand werd gestoken. Goran M. zou hebben gehandeld uit woede op het hem goed bekende meisje. Maja zou roddels over hem verspreiden.

Het plan om Maja te doden en vervolgens te verbranden was eerder in de vriendengroep van Goran M. bedacht. De hoofdverdachte had een overheersende invloed op zijn medeverdachten. Daardoor heeft bijvoorbeeld Nina K. het slachtoffer uit haar ouderlijk huis gelokt. Ook Nina K. zit, samen met drie andere verdachten, nog vast.

De vrijdag na de moord heeft de politie de verdachten aangehouden. Hun inbewaringstelling werd de maandag daarop met tien dagen verlengd. Voor alle verdachten geldt dat contact met de buitenwereld is verboden. Ze mogen alleen spreken met hun advocaat.

Op woensdag 26 november werd Maja onder grote belangstelling begeleid naar haar laatste rustplaats. Naar schatting achthonderd tot duizend mensen waren aanwezig bij een besloten rouwdienst. Daarna is het meisje begraven op de begraafplaats Jonkerbosch in Nijmegen.
Op dezelfde dag heeft Goran P. een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, zo meldt de Telegraaf.

Veel docenten en leerlingen van het Dominicus College, de school waarop Maja zaten, woonden de rouwdienst bij. De belangstelling was zo groot dat mensen in gangen rondom of buiten de aula de dienst bijwoonden. Het Dominicus College was woensdagmiddag gesloten om de docenten en leerlingen in de gelegenheid te stellen de rouwdienst bij de te wonen. Afgelopen zondag vond op de school al een herdenkingsbijeenkomst plaats, die door ongeveer zeshonderd medescholieren, ouders en docenten werd bijgewoond.


1 november
Duizenden studenten zijn in paniek geraakt nu ze moeten bewijzen dat ze op kamers wonen. Van 25.000 studenten vertrouwt de Informatie Beheer Groep de gegevens niet. In de Telegraaf luchten ex-medewerkers van het NOS-Journaal hun hart over wat zij noemen het 'linkse complot achter de schermen'. De Italiaanse chirurg Roberto Ingravalle blijkt al twintig jaar operaties uit te voeren zonder dat hij ooit een medische studie heeft afgerond.

2 november
Arcares, de organisatie voor verpleeghuizen, zegt dat het onmogelijk is om met minder subsidie dezelfde basiszorg te leveren. In Tel Aviv hebben 100.000 mensen de Israëlische minister-president Yithzak Rabin herdacht die 8 jaar geleden werd vermoord. In heel het land zijn er treinvertragingen door de bladval.

3 november
De Amerikaan Gene Robinson is ingewijd als eerste openlijk homoseksuele Anglicaanse bisschop in de staat New Hampshire. Veel gelovigen wijzen Robinson af, omdat hij al veertien jaar met een man samenleeft. Minister-president Balkenende zegt dat een eigen zuil moslims in Nederland niet zal helpen bij hun integratie. Uit een enquête van de EU blijkt dat veel inwoners vinden dat Israël een bedreiging voor de wereldvrede is. Vijftien Amerikaanse soldaten kwamen om toen hun helikopter ten zuiden van Fallujah uit de lucht werd geschoten.

4 november
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een bedrag van 87,5 miljard dollar voor de financiering van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en Afghanistan. Een 16-jarige Turkse man sticht brand in de Turkse ambassade nadat hij daar eerder op de dag ruzie had gekregen. Bij zeker drie mortieraanvallen op het Amerikaanse hoofdkwartier in Bagdad zijn vier mensen gewond geraakt.

5 november
Minister-president Jan Peter Balkenende gaat gewoon door met zijn pogingen om een verwijzing naar de 'joods-christelijke tradities van Europa' in het voorwoord van een Europese Grondwet te krijgen. Het omstreden in aanbouw zijnde holocaustmonument in Berlijn is opnieuw een verhit punt van discussie. Het bedrijf dat een deel van het gedenkteken maakt produceerde in de Tweede Wereldoorlog het Zyklon-B gas.

6 november
Het Rijk heeft tot dusver ruim 15 miljoen euro uitgekeerd aan de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand in Volendam. In totaal kregen 308 mensen een vergoeding van tussen de 1500 en 150.000 euro. De 18-jarige krantenbezorger uit Gouda die twee weken geleden zou zijn ontvoerd, heeft toegegeven de ontvoering te hebben verzonnen

7 november
Justin Timberlake is de grote winnaar van de MTV Europe Awards 2003. Hij won als solo-zanger de prijzen voor het beste album ('Justified'), de beste popartiest en de beste mannelijke act. Beste Nederlandse artiest was DJ Tiësto. De FBI identificeert een man die de twintigste kaper had moeten zijn op 11 september 2001. Het NOS Journaal wordt door een topambtenaar van justitie, die in verband is gebracht met seksueel misbruik van minderjarigen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, voor de Raad voor de Journalistiek gesleept. Eerder werd al bekend dat de Gay Krant en Panorama vanwege beschuldigingen tegen de ambtenaar in het ongelijk zijn gesteld door de rechter.

8 november
GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak heeft in het verleden regelmatig ingebroken en anderen aangezet tot roof. Dit schrijft Peter Siebelt in zijn nieuwste boek 'RaRa wie ben ik'. Nederland reageert geschokt wanneer bekend wordt dat de jeugdhelden van vele Nederlanders, Bassie en Adriaan, zowel zakelijk als privé uit elkaar zijn gestapt. Na een week met veel Amerikaanse doden besluit het Rode Kruis om haar posten in Irak te sluiten.

9 november
Iets buiten de diplomatieke wijk van de Saudische hoofdstad Riyad hebben zich drie zware explosies voorgedaan. Het aantal slachtoffers is onbekend. Al-Queda eist de aanslagen op. Ook dit jaar heeft de NS problemen met gladheid op het spoort door bladval. De vertragingen liepen op tot een half uur. In Amsterdam werd de Kristallnacht herdacht die 65 jaar geleden plaatsvond. Het was het moment waarop het nazi-geweld in Amsterdam tegen de joden begon. Vandaag werd er in Amsterdam ook gedemonstreerd tegen de bouw van de Israëlische muur rond het Palestijnse grondgebied.

10 november
Terwijl de grond trilt in Groningen, net als vorige maand een aardbeving door gasboringen, gaat de vijfde ronde van de prijzenoorlog in. Inmiddels worden bejaarden zelfs beroofd van hun tandenborstel en is er in Londen een opera over de Jerry Springer-show. Ondertussen is er vrees voor meer aanslagen in Saudi-Arabië, er worden 4.600 militairen naar de heilige stad Mekka gestuurd. Het aantal doden bij overstromingen in Sumatra blijft oplopen.

11 november
Er komen toch geen verplichte lessen Turks voor de brugklassers van de St. Gerardus Majella Mavo in Utrecht. Het is nu een van drie moderne talen waaruit een leerling er twee moet kiezen. Jack Spijkerman maakt bekend ook in 2004 toch nog door te gaan met het spraakmakende programma Kopspijkers. In de prijzenoorlog gaat ronde zes van start.

12 november
De prijzenoorlog heeft haar eerste slachtoffer gemaakt, een winkel in het Friese dorpje Augustinusga trok nog maar zo weinig klanten dat ze de deuren moest sluiten. De werknemers kwamen op straat te staan. De rechtbank oordeelde ook dat het aanbieden van gratis internet op scholen door bijvoorbeeld de KPN niet mocht. Internet zou niet beneden de kostprijs mogen worden aangeboden. Op een voorstel van de VVD om de spreiding van allochtonen in de wet op te nemen wordt afkeurend gereageerd door de Tweede Kamer. Rotterdam wil nieuwe allochtonen in het geheel gaan weren uit de gemeente. Bij een aanslag in Irak, die nu vrijwel dagelijks plaatsvinden, verliezen 24 mensen het leven.

13 november
In het Limburgse Bocholtz is een Romeinse sarcofaag ontdekt. Vermoed wordt dat de eigenaar van de al eerder blootgelegde Villa Vlengendaal in de kist begraven is. In Uitgeest wordt een kano uit de Ijzertijd gevonden. Ook blijken er kangoeroes te leven in een woud in Frankrijk. Voor het eerst sinds drie kwartalen lijkt de economie ook weer een beetje uit het dal omhoog te kruipen.

14 november
Een zaak die de gemoederen nog lang bezig ging houden, in Putten werd een dertien jaar oud meisje dat onderweg naar school was op de vroege morgen doodgereden. De dader is spoorloos. De Amerikaanse president Bush verklaarde dat Amerika net zo lang in Irak blijft totdat Saddam Hussein gepakt is. Ook blijft Amerika net zo lang in Afganistan, tot Bin Laden is gepakt. Steeds meer mensen ontdekken ook het internet als 'winkelcentrum' en doen er hun kerstinkopen.

15 november
Bij het bezichtigen van het in aanbouw zijnde cruiseschip de 'Queen Mary II' vallen elf doden. De prijzenoorlog tussen de supermarkten is inmiddels bij alweer de zevende ronde aangekomen. Opnieuw verlaagden een aantal winkels de prijzen van artikelen. Bij aanslagen in de hoofdstad van Turkije komen veel mensen om het leven.

16 november
Bij de aanslagen in de Turkse hoofdstad Istanboel blijken 23 mensen om het leven te zijn gekomen, meer dan driehonderd mensen zijn gewond geraakt. Bij een drugscontrole op de trein tussen Amsterdam en Brussel worden 46 mensen aangehouden. De fileberichten blijken ook van belang te zijn voor benzinedieven. Het dodental van het ongeval met het cruiseschip de 'Queen Mary II' is opgelopen naar vijftien.

17 november
Vandaag is Nederland precies vijftien jaar lang op Internet. De gevolgen van het meeroken blijken veel erger te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Jaarlijks sterven duizenden mensen aan de gevolgen ervan. Amerikaanse postbodes kregen de schrik van hun leven toen er een levende alligator in een pakketje bleek te zitten. Het één meter twintig lange dier had zich uit zijn doos weten vrij te eten. Een van de twee sluipschutters die voor lange tijd de gemoederen in Amerika bezig hielden is schuldig verklaard voor een Amerikaanse rechtbank..

18 november
Er komen negen tips binnen over het meisje dat bij Putten werd doodgereden na een uitzending van opsporing verzocht. De politie meent goede vorderingen te kunnen gaan maken met het onderzoek. De koers van de euro bereikt ook nieuwe hoogten vandaag. Michael Jackson wordt beschuldigd van kindermisbruik en zijn landgoed wordt door de politie overhoop gehaald. De supermarktbranche loopt voor miljoenen aan inkomsten mis door de lage prijzen, als resultaat van de prijzenoorlog tussen de supermarkten.

19 november
In Alkmaar is een 30-jarige man uit Heerhugowaard neergeschoten. De man overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Volgens omstanders was het een liquidatie omdat de man van dichtbij door het hoofd werd geschoten. De goedheiligman krijgt steeds vaker te maken met jonge raddraaiers die zich baldadig gedragen. Ze bestoken de goede sint met seksistische opmerkingen, trappen tegen de auto van de sint en frustreren bezoekjes aan huis door op de ramen te kloppen of aan te bellen. De Tweede Kamer krijgt alsnog een Pim Fortuyn-zaal, dit maakt het bestuur van het parlement bekend. Nederland gaat naar het EK voetbal in Portugal. De ploeg won de return tegen Schotland vanavond in Amsterdam met 6-0. In de eerste ontmoeting, zaterdag in Schotland, bleef de teller nog steken op 1-0 voor de Schotten.

20 november
Istanboel werd weer opgeschrikt door bomaanslagen. Deze keer ging er een bom af bij het Britse consulaat, waarbij de consul om het leven kwam. Verder ontploffen er bij de Britse bank HSBC en in een populair winkelcentrum bommen. De verantwoordelijkheid voor de twee aanslagen is opgeëist door de terreurorganisatie al-Qaeda en de verboden Turkse organisate IBDA-C (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders). Het dodental van de aanslagen in Istanboel is inmiddels opgelopen tot 25. Een restaurant aan de Luikerweg op de Sint Pietersberg is ontruimd wegens acuut instortingsgevaar. Uit onderzoek blijkt dat de ondergrondse grotten bewegen, meldt de gemeente Maastricht.


Satire koningshuis

Egoland satireOp vrijdag 7 november, tijdens zijn wekelijkse gesprek met de pers, laat minister-president Jan Peter Balkenende weten dat hij zich stoort aan programma's die woorden in de mond leggen van leden van het Koninklijk Huis. Balkenende meent dat dit hun imago kan schaden. Vooral het tv-programma Egoland van BNN en het toneelstuk 'Landgenoten, Beatrix spreekt' wekken zijn wrevel.

Balkenende heeft er geen bezwaar tegen dat leden van het Koninklijk Huis onderwerp zijn van satire, zoals bij het VARA-televisieprogramma Kopspijkers satire
Zondagmiddag
uitte CDA-minister Donner van Justitie in het programma Buitenhof zijn kritiek op de satire over het koningshuis. Hij zei dat "het geen pas geeft" om het koningshuis voortdurend te bespotten.

De VVD en D66 vinden de kritiek volkomen misplaatst. Bij de VVD en D66 bestaat nu de indruk dat Balkenende door de koningin op het matje is geroepen. De SP vindt dat kabinetsleden zich niet met de inhoud van programma's of toneelstukken moeten bemoeien.

Egoland satire

Uit een maandag gehouden enquête van onderzoeksbureau Intomart blijkt dat 95 procent van de Nederlanders het oneens is met premier Balkenende wat betreft diens ideeën over de monarchie. Deze mensen vinden dat ze door dergelijke satire helemaal niet negatiever gaan denken over het koningshuis. Slechts twintig procent wil een einde aan de grappen over de koningin en haar familie.


21 november
Uit een NIPO-onderzoek blijkt dat de Nederlandse consument zich bedrogen voelt, omdat ze in het verleden teveel betaald heeft voor haar boodschappen. De prijzenoorlog in de supermarkt zou dit aantonen. Bill Gates heeft in vier jaar samen met zijn vrouw Melinda maar liefst 23 miljard dollar aan goede doelen geschonken. De vermoedelijk rijkste man ter wereld staat dan ook op de eerste plaats op de lijst van gulle gevers. Uitgeverij Lemniscaat heeft ongeveer 7000 boeken neergelegd in de trein van Rotterdam naar Groningen en in die van Haarlem naar Maastricht. Doel van de actie is om het lezen van boeken in de trein te bevorderen.

22 november
Met nog meer dan 40 dagen te gaan voor oud en nieuw heeft de politie in 2003 al 43.000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. Het is ook precies 40 jaar geleden dat de Amerikaanse president Kennedy werd vermoord. Uit onderzoek van chocoladefabrikant Droste blijkt dat de chocoladeletters S en de M het meest worden verkocht.

23 november
De verkoop van het vijfde deel uit de Harry Potter reeks breekt alle records. Fans van de aangeklaagde Michael Jackson laten de pop-ster massaal liggen. Er zijn plannen in China om een medicijn tegen SARS op mensen te testen. De mysterieuze longziekte maakte over heel de wereld slachtoffers. Het vermoorde meisje Maja Braderic wordt herdacht op haar school.

24 november
Boven de stad Ontario in Canada is een omgekeerde regenboog te zien. De schuldig bevonden sluipschutter krijgt de doodstraf opgelegd van een jury. De zaak tegen zijn mede-dader, zijn zoon, loopt nog. Om onenigheden tegen te gaan bij het twee-in-een-cel project stelt minister Donner van Justitie voor dat er twee televisies in een cel komen, om zo ruzies over wat er op televisie moet komen te voorkomen. Een 76 jaar oude man uit India beweert dat hij al 68 jaar niet heeft gegeten, medici staan voor een raadsel.

25 november
Van de meer dan vijftigduizend agenten die Nederland 'rijk' is blijkt 'slechts' een heel kleine groep ook daadwerkelijk op straat te komen. AIDS blijkt doodsoorzaak nummer vier te zijn op dit moment. Een gemeenteraadslid van Amsterdam doet aangifte tegen de coffeeshop eigenaar. Hij zou alleen nog toeristen binnen laten, omdat Nederlanders 'slechte' klanten zouden zijn. Toeristen kopen veel meer dan de Nederlandse klant, aldus de eigenaar. In Hoorn komt een ziekenhuis geheel zonder stroom te zitten. De noodstroomvoorzienningen weigeren als de stroom uitvalt.

26 november
Er blijkt een heuse norm te zijn opgesteld voor hulp-sinterklazen. De Duitse man die samen met zijn slachtoffer diens geslachtsorgaan opat, en hem daarna vermoordde, verklaart spijt te hebben van zijn daden. De man staat terecht voor 'moord voor seksuele bevrediging', omdat kannibalistme volgens de Duitse wet niet verboden is. Werknemers van een Belgische fabriek houden al geruime tijd de directie van het bedrijf in gijzeling. Er zouden na reorganisatie van het bedrijf veel ontslagen gaan vallen waar de werknemers het niet mee eens zijn. Een man die elke dag een kopje koffie ging drinken bij de lokale buurtsuper is veroordeeld tot zes maanden cel.

27 november
De gijzeling van de directie van het Belgische bedrijf is na onderhandelingen tussen de bond en de fabriek beëindigd. Als gevolg van een brand in een studentenflat in Maastricht krijgen studenten die aan de universiteit van Maastricht studeren een gratis rookmelder van de universtiteit om de veiligheid in studentenhuizen te verbeteren. In Deventer wordt actief jacht gemaakt op hulp-sinterklazen die zich voor vijf december op straat durven vertonen. De hulp-sinten riskeren een boete en een celstraf wanneer ze toch voor vijf december de straat op gaan in Deventer. Traditioneel wordt in Deventer de sint pas op vijf december binnen gehaald. Een man uit Mexico is tot 146 jaar cel veroordeeld voor het opzettelijk inrijden op een groepje kinderen met zijn auto.

28 november
Tweederde van de mensen die vorig jaar een kerstpakket ontvingen van hun baas krijgen er dit jaar ook een, ondanks de nieuwe belasting die over kerstpakketten moet worden betaald. Er is een onzinkbare veegwagen ontwikkeld zodat ook slecht ijs goed onderhouden kan worden tijdens een Elfstedentocht. Dat er nog nooit een veegwagen door het ijs is gezakt maakt volgens de bedenker van de wagen niet uit: "Het gaat erom dat het zou kunnen gebeuren". Frans Bauer blijkt meer kijkers te hebben getrokken dan de voetbalwedstrijden die werden uitgezonden.

29 november
De gemeente Rotterdam kondigt aan dat ze geen kansarmen meer wil huisvesten. De prijzenoorlog in de supermarkten is nog steeds in volle gang. De horeca gaat wellicht een zelfde prijzenoorlog tegemoet. Twee cafés in Amsterdam gaan de 'normale' drankjes als fris, bier en wijn voor één euro per glas aanbieden. Sinterklaas wordt minder gevierd dit jaar. Ook wordt er minder geld uitgegeven aan cadeaus. Onderzoekers wijten de afname aan de slechte economie.

30 november
Een man uit Nieuw Zeeland keek erg vreemd op toen zijn examen voor zijn auto-rijbewijs niet doorging. Zijn auto zou te veel naar hond hebben gestonken, aldus de examinator. Die weigererde daarop prompt het examen af te nemen. De loting voor het EK voetbal in Portugal in 2004 levert voor Nederland een groep met Duitsland, Tsjechië en Letland op. Wereldberoemd schrijver Stephen King wordt in het ziekenhuis opgenomen. Hij was blijven doorlopen met een longontsteking. Twee honden en een schaap wisten door zoveel lawaai te maken dat hun buurvrouw wakker werd de buurvrouw en haar baby te redden. Haar huis stond in brand, doordat ze wakker werd van het kabaal wist ze tijdig met haar baby het huis te verlaten.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember