Review: PDA autonavigatiesystemen

Ik heb al een tijdje een autonavigatiesysteem en ik zou niet meer zonder kunnen. Het geeft je veel vrijheid doordat je veel sneller beslist eens ergens naar toe te rijden. Zonder enig moment van twijfel rijd ik in mijn eentje het centrum van Parijs in zonder eerst een uur op kaarten te hebben gekeken. De flexibiliteit van de PDA variant biedt daarnaast gigantisch veel voordelen en eigenlijk maar weinig nadelen.

Maar welk systeem moet ik nou kopen?

Ben je iemand die veel op de weg zit voor z'n plezier, iemand die snel een route moet kunnen ingeven en die houdt van duidelijke en mooie user interfaces, dan is TomTom de beste keus. Een onovertroffen mooie grafische weergave van de kaarten, leuke instelmogelijkheden en een slimme begeleidende stem voor navigatie maken van dit systeem een absolute topper! Meteen te begrijpen voor iedereen en zelden tot niet te betrappen op foutjes of onhandigheden. TomTom krijgt een mooie 9!

Ben je meer een professionele gebruiker die veel instelmogelijkheden wil hebben, dan zal Alturion een goed alternatief bieden. Door het gebruik van TMC voor file- en verkeersinformatie is dit product zeer geschikt voor vertegenwoordigers die vanuit hun Outlook adressenbestand snel naar een klant willen rijden zonder daarbij een flater te slaan door een onverwachte file. Door de mogelijkheid tot het schrijven van eigen plug-ins en toepassingen als speciale instellingen voor taxichauffeurs (taxi's mogen bijvoorbeeld ook op taxibanen rijden) is dit product absoluut het professioneelste product uit de rij. Ook erg plezierig is dat het product geen last heeft van landsgrenzen en dat maakt het erg geschikt voor internationale ritten. Daarnaast biedt de desktop applicatie de mogelijkheid de route nauwkeurig vooraf te plannen vanaf een laptop of PC op de zaak. Alturion krijgt een dikke 8.5!

Uitgebreide zoekmogelijkheden en een goede Points of Interest database maken DestinAtor met name geschikt voor mensen die een duur wegenboek nodig hebben. Ervaren chauffeurs die graag een bevestiging zien van de weg die ze zelf ook wel kunnen vinden, zullen dit systeem zeker waarderen. Ben je onzeker op de weg of verdwaal je snel, dan is DestinAtor door de matige routeberekening en gebrekkige en soms verwarrende stembegeleiding niet jouw product. Internationaal reizen is met DestinAtor af te raden; hiervoor kun je beter kiezen voor Alturion. DestinAtor krijgt een 6.5.

Door de ietwat starre interface en slechte kaartweergave (en 3D weergave die ontbreekt) is Engin van ANWB eigenlijk niet geschikt voor automobilisten. De stemweergave is echter uitstekend, zeker doordat de namen van autowegen worden uitgesproken, en dit maakt het systeem eerder geschikt voor motorrijders. Het systeem wordt echter niet geleverd met een draagbare GPS uitbreiding, dus de stroomvoorziening (12 volt) is hierbij een probleem. De rittenregistratie is handig voor mensen met leaseauto, maar de invoer ervan is onhandig en het systeem registreert alleen ritten die ook zijn ingeplanned. Engin krijgt een magere 5.5.

Vragen kunnen uiteraard hier worden gesteld of er kan worden gediscussiëerd op het FOK! forum Planes, Trains & Automobiles