Review: PDA autonavigatiesystemen

De doos van het gloednieuwe systeem van Alturion zegt "Alturion(TM) GPS Professional 5.0". Zo ziet het ook uit. Dit systeem is geschikt voor zakenmensen. Voor vrachtwagen- en taxichauffeurs, voor vertegenwoordigers, maar ook voor mensen die het systeem gewoon willen gebruiken om te toeren. Een volledig instelbare interface (via eventueel zelf aan te maken 'skins') en een configuratiescherm waar Word jaloers op wordt maakt dat deze applicatie voor iedereen geschikt gemaakt kan worden, mits je niet bang bent om flink in de instellingenmenu's te duiken.

Routeberekening

Er kan worden gekozen voor speciale routeberekening voor voetgangers, taxi's en bussen. Voetgangers? Jazeker. Alturion leverde ons behalve de GPS/TMC muis een volledig draagbare GPS oplossing. De draagbare GPS schuif je als plugin om je PDA en vanaf dat moment is de PDA zich bewust van zijn locatie. Een beetje eng gevoel wellicht, maar zeer spectaculair. Door megeleverde 12V stroomkabel en car-mount is de draagbare GPS ook te gebruiken in de auto. Het is natuurlijk leuk wanneer je autonavigatiesysteem je naar hartje Parijs brengt, maar het is ook wel zo prettig wanneer je na een middagje slenteren de weg terug naar je auto kunt vinden.



Een duidelijk minpuntje van de routeberekening is de duur van de berekeningen. Zeker wanneer je een straat verkeerd rijdt wil je niet op de nieuwe route wachten. Gelukkig zorgen slimme algoritmes ervoor dat wanneer je in de route Geleen naar Barcelona in Geleen een afslagje mist, de route niet helemaal opnieuw hoeft te worden berekend.

Stembegeleiding

De stembegeleiding van Alturion is prima. Tijdig word je gewaarschuwd en met voldoende commando's. De stem is naar mijn idee iets te zacht, maar wel duidelijk te verstaan. Commando's als "Over 600 meter houdt rechts aan, daarna sla rechts af" zijn duidelijk en navigeren je zonder moeite door de lastige knooppunten.

Desktopapplicatie

De desktopapplicatie van Alturion is behalve een 'kaart-upload systeem' ook een compleet navigatiesysteem. Installeer het op een laptop en sluit een GPS-systeem aan op de USB poort en je hebt een PC alternatief voor de PDA. Ook plezierig wanneer je op je gemak thuis al je routes wilt bepalen met rustpunten, pauzes. En voor drukke zakenmensen is het praktisch dat op kantoor alle routes kunnen worden berekend (eventueel uit het Outlook adresboek) en opgeslagen om later te worden geexporteerd naar de PDA. Zeker door de mogelijkheid tussenpunten op te geven is het ideaal om een route uit te stippelen.

Verkeersinformatie via TMC

Naast navigatie biedt Alturion ook het TMC systeem voor het ontvangen van verkeersinformatie als filemeldingen en wegwerkzaamheden. De daarvoor benodigde radiozenders met RDS signaal worden automatisch gedetecteerd en de informatie wordt ook automatisch verwerkt. Eventueel wordt bij binnenkomst van nieuwe verkeersinformatie een nieuwe route berekend, afhankelijk van de gekozen drempelwaardes.

De verkeersinformatie wordt weergegeven middels overzichtelijke icoontjes op de kaart, en bij belangrijke situaties wordt een overzicht van een tegemoetkomende gevaarlijke verkeerssituatie op het scherm op een kaartje getoond. Erg overzichtelijk en bovenal erg nuttig!

Op de route naar Eindhoven krijg ik 15 kilometer voor Eindhoven te horen dat een nieuwe route wordt berekend in verband met een gewijzigde verkeerssituatie. De route wil me bij afslag Valkenswaard van de autosnelweg sturen, maar eigenwijs als ik ben negeer ik dit advies aangezien ik 15 minuten geleden nog op de radio hoorde dat er maar drie kilometer file stond. Jammer. Nog geen tien minuten later sta ik in inmiddels 18 kilometer file en triomfantelijk toont Alturion de file in beeld. 1-0 voor het navigatiesysteem!

Kaartmateriaal

Op het kaartmateriaal is niets op aan te merken! Diverse kleine dorpjes met al hun straten kunnen worden gevonden zonder enig probleem. Door de slimme desktop applicatie is het ook mogelijk alleen een corridor van een route naar de PDA te downloaden. Dit bespaart uiteraard veel geheugenruimte.

GPS ontvanger

Zowel de draagbare GPS-ontvanger als de seriële ontvanger zijn van uitstekende kwaliteit en worden vrijwel meteen gedetecteerd. Behalve de eigen GPS hardware ondersteunt Alturion nog een grote reeks andere systemen en is er een wizard aanwezig die automatisch alle compoorten van de PDA afloopt op zoek naar 'vreemde' GPS-ontvangers. Overstappen van een ander systeem naar Alturion met behoudt van GPS-ontvanger is dus goed mogelijk.

Userinterface

Iets minder geslaagd is de 3D weergave van Alturion. Het kaartje is soms een tikje rommelig (hoewel behoorlijk realistisch door onder andere de strepen op de wegen) en vooral lijkt het de PDA soms te iets te veel. De software van Alturion is geoptimalizeerd voor een ander type PDA, dus daar kan het aan liggen, maar dat neemt niet weg dat het jammer is en dat mijn PDA het soms net allemaal niet kan bijbenen. Gelukkig is de 2D weergave van Alturion schitterend en wordt er voldoende uitgezoomed, waardoor het ontbreken van de 3D weergave eigenlijk geen probleem vormt.

Erg mooi is dat tijdens de navigatie de logo's van diverse Points of Interest worden getoond langs de weg. Je ziet in een oogopslag of een tankstation van het door jou geprefereerde merk is, en je kunt zelfs instellen dat je een route wilt naar het dichtsbijzijnde Esso LPG tankstation dat 24 uur per dag open is. Met behulp van het tooltje Trip Companion kun je je laten waarschuwen wanneer een Point of Interest in de buurt komt (bijvoorbeeld handig bij flitspalen).

De user interface van Alturion is sinds de vorige versie een stuk verbeterd. De (te) kleine knopjes uit de vorige versies zijn nog steeds aanwezig voor de liefhebbers, maar daarnaast is een nieuw scherm toegevoegd dat kan worden opgeroepen door het indrukken van een van de PDA hardware-knopjes. Dit scherm is voorzien van grote knoppen die met de vingers te bedienen zijn. De tekstinvoer blijft echter via de kleine toetsjes van het virtuele toetsenbord op het scherm en die zijn lastig met de vingers te bedienen.

Alturion Professional 5.0
PluspuntenMinpunten
  • Volledig configureerbaar
  • Professionele mogelijkheden
  • Zeer uitgebreide PC applicatie
  • Goede TMC verkeersinformatie
  • Professioneel bedrijf
  • Mogelijkheid laden externe plug-ins
  • Invoertoetsenbord te klein
  • 3D weergave soms te 'zwaar'
  • Routeberekening traag