Film Review: Resident Evil

Het verhaal begint als we in een ondergronds complex een persoon reageerbuisjes met inhoud voorzichtig in een container zien plaatsen, om er vervolgens bij het verlaten van de ruimte één kapot te gooien. Het gevolg is totale paniek. Het alarm gaat af, onmiddellijk wordt het complex hermetisch afgesloten en de mensen erin door het afweersysteem verstikt.

In een residentiële villa wordt Alice (Milla Jovovich) verdwaasd wakker, niet wetende wie of waar ze is. Alles is stil, totdat ze geconfronteerd wordt met politieagent in burger Matt (Eric Mabius).

Voordat ze goed en wel van de schrik bekomen is, stormt een team van commando's, waaronder Rain (Michelle Rodriguez), binnen. De villa blijkt een toegang tot het ondergrondse complex te zijn, bewaakt door de supercomputer 'The Red Queen'. Het ondergrondse complex is namelijk een high-tech researchcentrum van The Umbrella Corporation te zijn. Doel is het doen van genetische experimenten, en meer in het bijzonder het ontwikkelen van het zogenaamde T-virus. Dit virus heeft naast hele nuttige eigenschappen ook de eigenschap om dode cellen weer tot leven te verwekken, zij het in vrij primitieve en basale vorm.

'The Red Queen' heeft weliswaar bij de virusuitbraak al het aanwezige personeel geliquideerd, maar ja.... alles is relatief....

Matt blijkt niet bekend te zijn bij de plaatselijke autoriteiten. Wie is hij, wat doet hij daar? Bij het binnentreden van het complex treft men ook een versufte Spence (James Purefoy) aan. Hij blijkt voor de buitenwacht de echtegenoot van Alice te zijn geweest, beiden waren werkzaam voor The Umbrella Corporation.

Het commandoteam gaat op reis door het labyrint van het ondergrondse complex, om te ontdekken wat er gebeurd is, en het anti-virus te vinden. Op die reis komen ze de ex-researchexperimenten en de resultaten van het T-virus tegen.

Daarnaast beleeft Alice ook haar persoonlijke zoektocht, naar haar verleden, en háár rol in de tragedie.