Cd Review Within Temptation - Mother Earth

Tracklist:

Mother Earth
Ice Queen
Our Farewell
Caged
The Promise
Never-ending Story
Deciever of Fools
Intro
Dark Wings
In Perfect Harmony

*Bonustrack op CD2 van de Limited Edition*
World of Make Believe

De CD begint erg sterk met de titeltrack Mother Earth, waarvan wel gefluisterd wordt dat dit de nieuwe single zou kunnen worden. Redelijk rustig, maar toch pakkend dwingt deze je bijna om verder te luisteren, alsof je begint te lezen in een spannend boek. En het is inderdaad zeker aan te raden verder te luisteren, wetend dat de bekende single Ice Queen volgt.
Niet voor niets brak Within Temptation hiermee door bij "het grote publiek". De single kwam al uit op 1 juni 2001, maar werd pas een hit toen The Box het in december opnam in haar clipaanbod. De inmiddels grote schare trouwe Within Temptation fans vroeg de clip veelvuldig aan en opeens leek ook de rest van Nederland te vallen voor Ice Queen. Hierin worden rustige passages afgewisseld met stevige refreinen. De muziek sleept je werkelijk mee. Voor mij persoonlijk is dit een liedje waar ik 100 keer naar kan luisteren, en toch steeds weer iets nieuws in kan ontdekken, zodat het nooit gaat vervelen.
Our Farewell is de eerste single van deze CD en valt het best te omschrijven als een mooie ballad, een echt "luisterliedje". De tekst is mooi geschreven en voor velen waarschijnlijk erg herkenbaar:

In my hands
A legacy of memories
I can hear you say my name
I can almost see your smile
Feel the warmth of your embrace
But there is nothing but silence now
Around the one I loved
Is this our farewell?


Caged is vervolgens weer een stuk steviger, maar ook hier wat tempoafwisselingen. Mooi is dat aan de stem van zangeres Sharon precies te horen is waar zij over zingt. De emotie van het liedje (bedrog door iemand die je vertrouwt) wordt op deze manier heel duidelijk overgebracht.

The Promise is met haar acht minuten de langste track van deze CD en valt moeilijk te beschrijven. Het begint wat wazig, en is soms zelfs wat slecht te verstaan door de vele hoge tonen, maar is geen enkel moment langdradig. Dit laatste vooral door het gebruik van (wederom) tempowisselingen en toonhoogten.

Never-ending Story valt te omschrijven als een "lief liedje over de wereld en alles om ons heen". Een lief piano-muziekje, in combinatie met een mooie tekst die bijna aandoet als een sprookje.

Forests and deserts
Rivers, blue seas
Mountains and valleys
Nothing here stays
While we think we witness
We are part of the scene
This never-ending story
Where will it lead to?
The earth is our mother
She gives and she takes
But she is also a part
A part of the tale

Deceiver of Fools begint uitermate rustig en ingetogen, maar lijkt na ongeveer twee minuten pas echt te beginnen. De toon verandert, het wordt harder en valt te vergelijken met Caged en Ice Queen.

Hierna volgt een ruim een minuut durend Intro (instrumentaal) wat overgaat in Dark Wings. Mooi liedje, pakkend refrein, vele geluidseffecten en wederom erg mooie zang. Ondanks de 4.14 minuten wel wat langdradig door het wel erg vaak herhalen van het refrein binnen een korte tijd en relatief veel instrumentale gedeelten.

In Perfect Harmony is de perfecte afsluiting van deze cd. Het is (net als Never-ending Story) bijna te vergelijken met een sprookje en je kan er haast niet naar luisteren zonder rustig te worden.

In a world so far away
At the end of a closing day
A little child was born and raised
Deep in the forest on a hidden place
Mother never saw his face

is het begin van dit "sprookje" wat ook echt als verhaaltje gezongen wordt, met zingende vogeltjes op de achtergrond.
Komt de muziek je bekend voor? Dat kan, deze is namelijk te horen in de Efteling.

De bonustrack, World of Make Believe, vind ik persoonlijk wat minder sterk. Wat zeurderig zo nu en dan zelfs, het kon me niet erg boeien en viel wat tegen vergeleken bij de rest van de cd.


Conclusie:
Het sterkste punt van deze CD is de meeslependheid, het verhaal wat er in de CD lijkt te zitten. Over de volgorde van de tracks is duidelijk nagedacht, gezien de afwisselendheid. De meeste teksten zijn erg sterk, en sluiten mooi aan bij het thema Mother Earth. De stem van zangeres Sharon den Adel is apart, vaak erg hoog, maar bijna altijd erg zuiver en verstaanbaar. Het geheel kan soms wat dramatisch overkomen, maar dat is tegelijkertijd ook wel één van de charmes van deze CD.

Al met al een CD die bij voorkeur geluisterd moet worden met de volumeknop erg hoog en waarvan het zeker de moeite is de teksten eens goed te beluisteren.

Meer lezen over Within Temptation? Kijk dan eens op FOK!Forum

Binnenkort op FOK!:
Een Interview met Within Temptation en een verslag van een concert van de tour in Frankrijk!!