Nederland- Tsjechië (1-0)

Bondscoach Jozef Chovanec heeft van Tsjechië een bloedgevaarlijke outsider gemaakt. De ploeg verloor in de kwalificatie geen een wedstrijd, sterker nog, ze wonnen ze allemaal. Het spel lijkt als twee druppels water op dat van Tsjechische topploeg Sparta Praag. Pavel Nedved en Jan Koller zijn de sterren. Vorig Ek werden ze tweede en nadat ze zich niet kwalificeerden voor het Wk zouden ze weer kunnen verrassen.

Nederland is ons allen bekend. Vanaf het moment dat we het Ek kregen zijn we favoriet. Bondscoach Frank Rijkaard heeft ruim de tijd genomen om zowel het systeem als de spelers uit te proberen. Veel gelijke spelen waren het gevolg en de kritiek nam toe. Tot vlak voor het Ek, toen was het vertrouwen er weer. Zaterdag vlak voor de wedstrijd sprak Johan Cruyff met vol vertrouwen over Oranje en de coach. De ploeg heeft misschien wel de beste selectie maar het systeem en de invulling op links zijn een probleem. Edgar Davids en
Patrick Kluivert zijn de echte toppers maar de ploeg is niet afhankelijk. De verwachtingen zijn hoog en de bookmakers zien Oranje als topfavoriet. . .

Nederland heeft zojuist in de Amsterdam ArenA met 1-0 van Tsjechië gewonnen. Frank de Boer maakte in de 89e minuut het enige doelpunt via een strafschop. De uitslag is vertekend aangezien het spel de tweede helft vooral op de helft van Nederland gespeeld werd. Kansen waren er voor Koller, Nedved en Poborski. Tot vlak voor tijd waren het de Tsjechen die de kansen hadden en was het Nederland dat er nauwelijks aan te pas kwam.

De eerste helft was voor Nederland. De eerste 20 minuten kon Nederland makkelijk 40 meter van het goal af verdedigen en rustig de kansen zoeken. Echte kansen kon Nederland helaas niet creëren en een zeer saaie eerste helft was het resultaat. Tsjechië kroop langzaam uit z`n schulp en Nedved schudde Nederland vlak voor rust wakker door een schot dat net over vloog.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Het spel leek helemaal gekanteld en de Tsjechen grepen hardhandig de macht. Nedved kon vrij de kansen creëren en Koller kon niet gestopt worden. Zelf was Nedved het dichtst bij een doelpunt maar hij zacht zijn bal op de paal belanden en vervolgens redde Van Der Sar op de lijn. Kans na kans voor de Tsjechen en de Nederlanders werden steeds verder op eigen helft gedrukt. De ellende leek compleet toen Stam het veld verliet met een gescheurd ooglid.

Tot vlak voor tijd lag het initiatief bij de Tsjechen. In de 89e minuut kwam de beslissende voorzet van Overmars. De bal gaat voorbij Kluivert en Ronald de Boer wordt vlak achter hem gevloerd. Broer Frank legt aan en scoort. De overtreding was twijfelachtig maar de penalty perfect ingeschoten. Nederland wint, met een diepe zucht, met 1-0.