Drinkwaterbelasting max 126 euro voor gezin én grootverbruikers, moet dit anders?

Bedrijven zoals Heineken en DSM betalen ondanks een verbruik van miljoenen kubieke meters leidingwater hier max 126 euro aan belasting over. Dat is het maximum bedrag voor een huishouden én grootverbruiker aan belasting op leidingwater. Zou dit anders moeten? 

Drinkwater (@Freepik)
Drinkwater (@Freepik)

Dit jaar loopt de overheid zo'n 107 miljoen euro mis omdat bedrijven veel minder belasting hoeven te betalen over hun drinkwaterverbruik in vergelijking met huishoudens. 

Het bedrag van 126 euro is het maximale dat zowel huishoudens als grootverbruikers dit jaar aan leidingwaterbelasting moeten betalen, ook wel bekend als Bol. Per kubieke meter water, wat gelijk staat aan 1000 liter, betaalt men dit jaar 42 cent aan het drinkwaterbedrijf, exclusief btw. Dit geldt tot een limiet van 300 kubieke meter water. Om als huishouden de Bol-limiet te overschrijden, zou men in een jaar 6.500 keer moeten douchen.

Uit berekeningen van RTL Nieuws blijkt dat de verdeling van waterbelasting tussen huishoudens en bedrijven scheef loopt. Van de totale waterbelastingopbrengst van 309 miljoen euro, wordt 287 miljoen euro betaald door huishoudens, waarbij wordt aangenomen dat bijna niemand boven de grens van 300.000 liter waterverbruik uitkomt.

Dit houdt in dat het bedrijfsleven slechts 22 miljoen euro aan belasting betaalt over 316 miljoen kubieke meter water. Dit is iets meer dan 7 procent van de totale opbrengsten. Als het bedrijfsleven over zijn hele verbruik belasting zou moeten betalen, zou er dit jaar 107 miljoen euro naar de schatkist gaan.

Tweede Kamerleden van PvdA/ Groenlinks, D66 en NSC pleiten voor veranderingen in de belastingwetgeving met betrekking tot drinkwater. Grootverbruikers betalen nu aanzienlijk minder belasting dan gewone burgers, wat leidt tot inkomstenverlies en geen zuinig watergebruik aanmoedigt. Het ministerie voert momenteel onderzoek uit naar deze kwestie, waarvan de resultaten naar verwachting in mei aan de Kamer worden voorgelegd.

Ook buiten Den Haag leidt  deze drinkwaterbelasting tot verbazing. De verbruiksbelasting op mineraalwater is dit jaar afgeschaft, waardoor je nu meer belasting betaalt over leidingwater dan over water in een fles, aldus de branchevereniging van drinkwaterbedrijven.

667 stemmen , laatste: 27-03-2024, 20:11