AOW leeftijd op 69 jaar of 3 miljoen arbeidsmigranten om vergrijzing op te vangen?

De Adviesraad Migratie liet weten dat arbeidsmigratie maar een deeloplossing is voor de vergrijzing en personeelstekort, langer doorwerken is realistischer. Wat kies jij, doorwerken tot je 69e of 3 miljoen arbeidsmigranten binnenhalen tot 2040?

Volgens de Adviesraad Migratie, een onafhankelijk adviescollege voor de overheid, is arbeidsmigratie maar gedeeltelijk een oplossing voor de verdere vergrijzing en het personeelstekort. Na 2040 zou dit zelfs nieuwe problemen in de hand kunnen werken.

De adviesraad heeft onderzocht wat arbeidsmigratie kan betekenen voor de 'grijze druk'. Dit is de verhouding tussen werkenden en gepensioneerden in ons land. Deze druk neemt de komende jaren toe, waardoor we met steeds minder mensen collectieve voorzieningen zoals de AOW en zorg moeten financieren.

Om de grijze druk op het huidige niveau te houden, zouden we tot 2040 ongeveer drie miljoen extra arbeidsmigranten moeten aantrekken. Volgens de onderzoekers is dit echter "niet realistisch". Er zijn nog andere mogelijkheden om de grijze druk te verminderen, zoals het verhogen van de AOW-leeftijd of ervoor zorgen dat iedereen meer gaat werken in de komende jaren.

Om de verschillende opties te analyseren, hebben de onderzoekers een illustratief getal van 50.000 extra arbeidsmigranten per jaar gebruikt, bovenop de bestaande prognoses.

Volgens de onderzoekers zouden deze arbeidsmigranten hetzelfde effect hebben als wanneer alle werkenden elke week tien minuten langer zouden werken, of als de AOW-leeftijd jaarlijks met 3,5 maand zou worden verhoogd.

Na tien jaar zou de gemiddelde werkweek dan met 1 uur en 40 minuten zijn verlengd, of zou de AOW-leeftijd met drie jaar zijn verhoogd. meer hierover bij de NOS.

Door de komst van extra arbeidsmigranten (bovenop de CBS-prognose) kan de potentiële beroepsbevolking in de periode tot 2040 blijven groeien, waardoor personeelstekorten in bepaalde sectoren kunnen worden verminderd. Maar personeelstekorten worden ook veroorzaakt door slechte arbeidsvoorwaarden en/of -omstandigheden. Arbeidsmigratie kan de prikkel om het werk te verbeteren verminderen. Selectieve arbeidsmigratie, gericht op specifieke kennis en vaardigheden, kan wel een oplossing bieden voor personeelstekorten voor bepaalde functies in essentiële sectoren.

Hoewel arbeidsmigranten de economische groei verhogen, is de bijdrage aan de gemiddelde welvaart per hoofd van de bevolking beperkt vanwege de toename van de bevolking. Alleen als de arbeidsmigranten productiever zijn dan de gemiddelde Nederlander, groeit het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking. Hun bijdrage aan de welvaart is het grootst als zij kennis en vaardigheden hebben waaraan in Nederland een tekort is.

De verkenning is bedoeld om inzicht te bieden in de effecten van arbeidsmigratie op de beroepsbevolking, de houdbaarheid van de verzorgingsstaat en de welvaart. De verkenning biedt geen beleidsaanbevelingen, maar kan beleidsmakers helpen om een weloverwogen en onderbouwd beleid ten aanzien van arbeidsmigratie te ontwikkelen.

1094 stemmen , laatste: 22-12-2023, 18:44