Vaccinatiegraad kinderen daalt, moet het Rijkvaccinatieprogramma verplicht worden?

De vaccinatiegraad onder Amsterdamse kinderen is verder gedaald. In 2015 werd ruim 91% van de baby's ingeeint tegen o.a. difterie, kinkhoest, tetanus en polio, in 2022 was dat 71% tot 83%. Moet deelname Rijksvaccinatieprogramma worden verplicht?

Baby wordt gevaccineerd voor DKTP (Foto: Freepik)
Baby wordt gevaccineerd voor DKTP-Hib- HepB(Foto: Freepik)

De reden dat minder mensen hun kinderen laten vaccineren lijkt te zijn ontstaan door het verminderde vertrouwen in de overheid, dit is gegroeid in- en na de coronatijd. Kinderopvangorganisaties maken zich zorgen over een nieuwe opleving van deze kinderziektes. 

Volgens de voorzitter van de Amsterdamse Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOINK) zijn er al kinderdagverblijven die kinderen zonder vaccinatie weigeren. Toch ziet hij zelf de oplossing in goede voorlichting. 

Volgens viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC zijn de zorgen over een uitbraak gegrond. "Als de vaccinatiegraad met deze snelheid aan het dalen is, is het niet de vraag of, maar wanneer. We hebben dat ook al gezien in de Biblebelt. En daar hebben ze het niveau dat wij nu aan het naderen zijn in Amsterdam", vertelt de wetenschapper. Ook De Jong hoopt dat mensen door voorlichting gaan inzien dat het niet vaccineren, geen vorm van verzet is tegen de overheid. "Dit vaccin is niet zoals de covidvaccinatie gericht om een pandemie te bestrijden. Deze zijn gericht om onze kinderen te beschermen. Ik denk dat mensen zich dat goed moeten realiseren."

Vaccinatieschema 2021 (Afbeelding: RIVM)
Vaccinatieschema 2021 (Afbeelding: RIVM)

1046 stemmen , laatste: 26-04-2024, 09:34