Is het goede zaak dat gaswinning Groningen stopt per 1 oktober 2023?

Per 1 oktober wordt er geen gas meer gewonnen in Groningen. Het kabinet heeft besloten dat de laatste 5 productielocaties definitief dichtgaan. Na 60 jaar komt daarmee een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Is dat een goede beslissing?

Gaswinning Groningen (Beeld: SodM Rijksoverheid)
Gaswinning Groningen (Beeld: SodM Rijksoverheid)

Vanwege de onzekere internationale situatie bestaat er komend gasjaar de mogelijkheid om met de 11 nog bestaande productielocaties toch in beperkte mate gas te winnen in zeer uitzonderlijke situaties. Het gaat dan om het tijdelijk opstarten tot waakvlamniveau als zeer strenge kou voorspeld is. Op die manier kan snel gereageerd worden als in die omstandigheden bijvoorbeeld een gasopslag uitvalt. Want bij zeer strenge kou én het uitvallen van een gasopslag zou een noodsituatie ontstaan waardoor een tijdelijk gastekort kan ontstaan.

De laatste 11 productielocaties worden vanaf 1 oktober 2024 definitief gesloten. Dat wordt ook wettelijk vastgelegd. In maart of april 2024 is duidelijk hoe vol de bergingen na de winter zitten, hoe de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek functioneert en in hoeverre er minder vraag naar gas is door bijvoorbeeld energiebesparing en in hoeverre het aanbod van LNG is gestegen. Ook weten we dan meer over de geopolitieke ontwikkelingen. Met die informatie wordt duidelijk hoe te handelen in aanloop naar de sluiting van het Groningenveld op 1 oktober 2024.

669 stemmen , laatste: 29-06-2023, 16:44