Opnieuw zware aanvallen Oekraïense elektriciteitscentrales, Polen alert

Net als een week geleden lijkt Rusland een grootscheepse aanval te lanceren op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Oekraïne meldt ernstige schade aan verwarmings- en waterkrachtcentrales. In reactie op de luchtaanval bewaakt Polen zijn luchtruim met militaire vliegtuigen.

Volgens Oekraïense rapporten heeft Rusland 's nachts opnieuw delen van de energie-infrastructuur aangevallen. "Verwarmings- en waterkrachtcentrales in centrale en westelijke regio's werden beschadigd," kondigde de netwerkbeheerder Ukrenergo aan op Telegram. Gedurende de nacht klonken er luchtalarmen in het hele land.

De Oekraïense luchtmacht zei vanmorgen dat Moskou 's nachts 99 drones en raketten op Oekraïne had afgevuurd, waarvan er 84 onschadelijk konden worden gemaakt. Minister van Energie German Galushchenko bevestigde aanvallen op elektriciteitsnetten en elektriciteitscentrales in de regio's Dnipropetrovsk, Poltava en Cherkasy. Ze waren het doelwit van drones en raketten, schreef hij op Facebook.

De exploitant van elektriciteitscentrales DTEK verklaarde dat drie thermische centrales waren getroffen. De centrales waren zwaar beschadigd. De reparaties zijn onmiddellijk gestart, aldus het bedrijf op Telegram. De gouverneur van de regio Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, meldde verschillende beschadigde elektriciteitscentrales en één gewonde. In de stad Kamjanske werd een landbouwcoöperatie getroffen, waar vijf mensen gewond raakten.

Poolse vliegtuigen in actie
Volgens het ministerie van Energie waren naast de stroomvoorziening ook de treindiensten verstoord. Het Russische leger had afgelopen vrijdag al een massale aanval uitgevoerd op het elektriciteitsnet en de elektriciteitscentrales in Oekraïne. Als gevolg daarvan werd Oekraïne gedwongen om te stoppen met de export van elektriciteit.

Het Poolse leger heeft nu aangekondigd dat het militaire vliegtuigen heeft gelanceerd om het Poolse luchtruim te bewaken met het oog op de Russische beschietingen van het buurland. "Poolse en geallieerde vliegtuigen opereren in het Poolse luchtruim," verklaarde het leger vanmorgen op Platform X.

Rusland valt Oekraïne regelmatig 's nachts aan. In de afgelopen weken heeft Moskou zijn luchtaanvallen opgevoerd als vergelding voor Oekraïense bombardementen op Russische grensregio's en gericht op belangrijke infrastructuur zoals elektriciteitscentrales.