Cameron: 'AUKUS en NAVO moeten alles op orde hebben voor terugkeer Trump'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, heeft gesuggereerd dat het AUKUS-pact* en het NAVO-bondgenootschap in "de best mogelijke vorm" moeten komen om overeind te kunnen blijven na een mogelijke terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis.

Na een top-overleg in Australië was Cameron voorzichtig met kritiek op de mogelijke Republikeinse kandidaat voor 2024. Hij zei dat het "aan Amerika is wie zij als hun president kiezen". De opmerkingen waren een antwoord op een vraag of de verkiezing van Trump in november van invloed zou zijn op de AUKUS-overeenkomst die in maart vorig jaar werd gesloten met de regering Biden.

*AUKUS is een trilateraal veiligheidspact tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Volgens het pact gaan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Australië helpen kernonderzeeërs te ontwikkelen en in te zetten, hetgeen de westerse militaire aanwezigheid in de Stille Oceaan moet versterken. De drie deelnemende landen zijn reeds op het vlak van inlichtingen met elkaar verbonden via de Five Eyes, samen met Canada en Nieuw-Zeeland. Hoewel het bondgenootschap niet uitdrukkelijk tegen China is gericht, wordt het in de praktijk wel zo ervaren in China zelf.