IDF pakt groot deel van leiding Islamitische Jihad op

De IDF en het veiligheidsagentschap Shin Bet zeggen dat  er ongeveer 650 terroristen zijn opgepakt tijdens de lopende operatie in het Shifa ziekenhuis in Gaza City, waaronder verschillende hooggeplaatste commandanten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. 

De Islamitische Jihad-agenten die zich schuilhielden in het medische centrum hebben zich overgegeven aan de troepen, aldus IDF. Onder hen waren Hussam Salameh, de commandant van de observatie- en inlichtingeneenheid van de PIJ in Gaza Stad, en zijn broer Wissam Salameh, hoofd van de propaganda-eenheid van de terreurgroep in Gaza Stad, volgens de IDF.

In Shifa werden ook drie hoge officieren gevangen genomen in het zogenaamde West Bank hoofdkwartier van Hamas, dat belast is met het uitvoeren van aanvallen tegen Israël vanaf de West Bank, aldus de IDF.

Het zou gaan om het hoofd van de Nablus eenheid; Mahmoud Qawasmeh, één van de organisatoren van de ontvoering en moord van drie Israëlische tieners in 2014; en Hamdallah Hassan Ali, die ook betrokken was bij het leiden van recente aanvallen op de Westelijke Jordaanoever.

De gearresteerde terroristen zijn naar naar Israël gebracht voor verdere ondervraging door de Shin Bet.

Volgens het IDF hebben de troepen tot nu toe meer dan 140 schutters gedood tijdens de inval in het Shifa ziekenhuis, die maandag begon en wordt uitgevoerd door de 401e Pantserbrigade, de Shayetet 13 commando-eenheid van de marine en andere troepen.

Tijdens de doorzoeking van het ziekenhuis hebben soldaten volgens het IDF wapens en documenten van inlichtingendiensten in beslag genomen. De gevechten bij Shifa zijn nog steeds aan de gang en zullen naar verwachting nog enkele dagen duren totdat alle terroristen in het gebied zijn gevangen of gedood, aldus militaire functionarissen.