Poetin stevig in het zadel, zelfvoldaan over zijn klinkende overwinning

President Vladimir Poetin won zondag bij de presidentsverkiezingen in Rusland met een megawinst. Hij verstevigde daarmee zijn toch al stevige greep op de macht in een overwinning die volgens hem aantoonde dat Moskou er goed aan had gedaan zich tegen het Westen te verzetten en zijn troepen naar Oekraïne te sturen. De uitslag betekent dat Poetin, 71 jaar, aan een nieuwe ambtstermijn van zes jaar begint, waardoor hij de langstzittende leider van Rusland in meer dan 200 jaar zal worden.

Volgens exit polls won Poetin met meer dan 87% van de stemmen, het hoogste resultaat ooit in de Russische post-Sovjetgeschiedenis. De eerste officiële resultaten zouden aantonen dat de stemmingen correct waren, terwijl de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere landen werden gehinderd door het in gevangennemen van politieke tegenstanders en censuur op berichtgeving.

In zijn opmerkingen na de verkiezingen zei Poetin dat hij had ingestemd met een gevangenenruil met oppositieleider Aleksej Navalny vlak voor zijn dood in de gevangenis vorige maand, op voorwaarde dat Navalny niet meer zou terugkeren naar Rusland. "Ja, Navalny is overleden. Dat is altijd een trieste gebeurtenis. We hebben meer gevallen gehad waarbij mensen in de gevangenis zijn overleden. Dat gebeurt toch ook in de Verenigde Staten?", aldus Poetin.