Europese Unie kondigt steunpakket 7,4 miljard euro aan voor Egypte

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen reist dit weekend naar Egypte om een nieuwe overeenkomst met president al-Sisi te bespreken.

Het Noord-Afrikaanse land zou de irreguliere migratie naar Europa aan banden moeten leggen. In ruil daarvoor zal de Egyptische regering EU-hulp ter waarde van minimaal 4,5 miljard euro ontvangen. De EU-migratieovereenkomsten met Turkije, Tunesië en Mauritanië staan hier model voor. Von der Leyen wordt op haar reis naar Caïro vergezeld door de Italiaanse premier Meloni, de Belgische premier De Croo en de Griekse premier Mitsotakis.

Update 21.05 uur: De Europese Unie heeft zondag een hulppakket van 7,4 miljard euro aangekondigd voor het in geldnood verkerende Egypte, uit bezorgdheid dat economische druk, conflicten en chaos in de buurlanden meer migranten naar de Europese kusten zouden kunnen drijven. 

Het pakket omvat zowel subsidies als leningen voor de komende drie jaar voor het dichtstbevolkte land van de Arabische wereld, aldus de afgevaardigden van de Europese Unie in Caïro.

De EU en Egypte hebben hun samenwerking geïntensiveerd tot het niveau van een "strategisch en alomvattend partnerschap".

De EU zal de Egyptische regering helpen om haar grenzen te versterken, vooral met Libië, een belangrijk doorgangspunt voor migranten die armoede en conflicten in Afrika en het Midden-Oosten ontvluchten, en zal de regering steunen bij de opvang van Soedanezen die bijna een jaar van gevechten tussen rivaliserende generaals in hun land zijn ontvlucht.

Egypte is al tientallen jaren een toevluchtsoord voor migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara die proberen te ontsnappen aan oorlog of armoede. Voor sommigen is Egypte een bestemming en een toevluchtsoord, het dichtstbijzijnde en makkelijkst te bereiken land. Voor anderen is het een tussenstation voordat ze de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen.

Hoewel de Egyptische kust niet van belang is voor mensensmokkelaars die overvolle boten over de Middellandse Zee naar Europa sturen, staat Egypte onder migratiedruk vanuit de regio, met de extra dreiging door de oorlog tussen Israël en Hamas.

Het pakket leidde tot kritiek van internationale rechtenorganisaties over de staat van dienst van Egypte op het gebied van mensenrechten. Amnesty International veroordeelde de deal en drong er bij de Europese leiders op aan om niet medeplichtig te zijn aan mensenrechtenschendingen in Egypte.

"De leiders van de EU moeten ervoor zorgen dat de Egyptische autoriteiten duidelijke maatstaven aanleggen voor de mensenrechten", zei Eve Geddie, hoofd van het Bureau Europese Instellingen van Amnesty International, in een verklaring. Geddie wees op de beperkingen die Egypte oplegt aan de media en de vrijheid van meningsuiting en op het hardhandig optreden tegen de eigen burgers.