Artsen en onderzoekers zagen mazelenuitbraak aankomen

Deskundigen zagen al aankomen dat ook Nederland weer te maken zou krijgen met mazelen, zoals nu in de omgeving van Eindhoven een mazelenuitbraak gaande is.

Het Radboudumc in Nijmegen waarschuwde er begin deze week nog voor: “Inmiddels verwachten Nederlandse ziekenhuizen een mogelijke uitbraak van mazelen. Specialisten vragen zich niet af óf die uitbraak komt, maar wanneer”, was te lezen op de website van het academische ziekenhuis.

De GGD Brabant-Zuidoost legt direct een verband met de afnemende vaccinatiegraad bij kinderen. Vorige zomer waarschuwde het RIVM dat minder dan 90 procent van jonge kinderen nog de vaccinaties ontvangt die onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het RIVM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, aangezien mazelen soms een ernstig verloop kent en in zeldzame gevallen zelfs dodelijk. "Een hoge vaccinatiegraad is essentieel om mensen te beschermen tegen ernstige ziekten en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen."

Het is nog onduidelijk hoe omvangrijk de uitbraak in Eindhoven en de nabije omgeving zal worden. Tot op heden heeft de GGD vijftien meldingen van vooral kleuters ontvangen, die niet zijn ingeënt. 

Ook in België maakt men zich zorgen na een mazelenuitbraak in Brussel en de aanwezigheid van het virus in het rioolwater. "In Brussel-Noord werd in 3 opeenvolgende monsters het mazelenvirus aantroffen", zegt viroloog Elke Wollants. Zij is labmanager aan het Rega-instituut, aan de KU Leuven. Volgens Wollants wijst de aanwezigheid van het virus in het rioolwater op een opmars van mazelen in Brussel. "Via Sciensano hebben we weet van een 6-tal positieve gevallen in Brussel. Als we het mazelenvirus in het rioolwater aantreffen van een stad met 1 miljoen inwoners, dan zullen er in de realiteit meerdere infecties zijn, die onder de radar zijn gebleven".