Denemarken gaat dienstplicht voor vrouwen invoeren

NAVO-lid Denemarken wil voor het eerst vrouwen in gaan zetten voor hun leger. De militaire dienstplicht zou sowieso moeten worden verlengd van vier naar elf maanden en voor zowel mannen als vrouwen gaan gelden, zei premier Mette Frederiksen. Het kabinet streeft op dit gebied naar volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

“Helaas is de veiligheidssituatie in Europa steeds ernstiger geworden, en daar moeten we rekening mee houden als we nadenken over onze toekomstige defensie”, zei minister van Defensie Troels Lund Poulsen. “Een langere dienstplicht, inclusief volledige gendergelijkheid, moet bijdragen aan de prestaties van de strijdkrachten, de nationale mobilisatie en de personeelsbezetting van onze strijdkrachten.”

Volgens officiële informatie heeft de Deense strijdkrachten momenteel zo'n 9.000 beroepssoldaten en ongeveer 4.700 dienstplichtigen in militaire dienstplicht. Tot nu toe geldt de militaire dienstplicht voor mannen van 18 jaar en ouder. Maar omdat er voldoende vrijwilligers zijn, worden niet alle jongemannen opgeroepen, maar wordt er geloot. Deelname aan de militaire dienstplicht is voor vrouwen vrijwillig. Zij vertegenwoordigen ruim 25 procent van dit quotum.

De regering wil het aantal mensen dat de militaire dienstplicht vervult met 5.000 verhogen. Volgens minister van Defensie Troels Lund Poulsen zal de wet in 2025 worden gewijzigd en in 2026 in werking treden. Denemarken wil volgend jaar ook de doelstelling van twee procent voor alle NAVO-leden halen. Het Scandinavische land zal dan 2,4 procent van zijn bruto binnenlands product in defensie investeren. Het defensiebudget zal dienovereenkomstig worden verhoogd met 40,5 miljard Deense kronen (ongeveer 5,4 miljard euro). 

Minister van Buitenlandse Zaken Lars Løkke Rasmussen benadrukte dat Rusland momenteel geen bedreiging vormt voor Denemarken: "Maar we zullen onszelf niet in een positie brengen waarin Rusland dat zou kunnen doen", voegde hij eraan toe.