VS wil tijdelijke haven bouwen voor leveren hulpgoederen in Gazastrook

De VS willen een tijdelijke haven in de Gazastrook opzetten om hulp over zee te kunnen leveren aan de bevolking van het Palestijnse gebied. De Amerikaanse president Joe Biden bevestigde overeenkomstige plannen. 

“Vanavond geef ik de Amerikaanse troepen opdracht een noodmissie uit te voeren om een tijdelijke haven aan de kust van Gaza te vestigen die plaats kan bieden aan grote schepen die voedsel, water, medicijnen en noodonderdak vervoeren”, zei Biden gisteren in zijn State of the Union-toespraak voor het Congres.

Volgens berichten in de media gaat het Amerikaanse leger, samen met internationale partners, een pier bouwen aan de kust waar grote schepen zouden kunnen aanmeren om voedsel, water, medicijnen en noodopvang te leveren. De scheepsleveringen zouden de capaciteit bieden van honderden extra vrachtwagenladingen.

De leveringen zullen in eerste instantie via Cyprus plaatsvinden, mogelijk gemaakt door het Amerikaanse leger en een coalitie van partners en bondgenoten. Er zijn echter geen plannen om Amerikaanse soldaten voor dit doel in de Gazastrook te stationeren, aldus het bericht. Volgens informatie van persbureau Reuters steunt Israël de plannen om de haven te bouwen en wil deze samen met de VS coördineren. 

Een corridor voor hulpleveranties aan de Gazastrook wordt vandaag getest met een schip van een hulporganisatie. EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat de corridor mogelijk zondag open gaat. De organisatie Open Arms gaat eerst een proefvaart maken. 

Israël staat leveringen over zee toe
Woensdag meldde de Israëlische krant Haaretz dat Israël voor het eerst sinds het begin van de oorlog hulpgoederen over zee wilde laten importeren in de Gazastrook. Israël heeft een overeenkomstige overeenkomst bereikt met niet-gespecificeerde internationale instellingen, aldus Haaretz.

Een woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, maakte woensdag plannen bekend voor hulpvervoer per schip. De EU-toppoliticus wilde deze dagen de haven van Larnaka op Cyprus bezoeken. Van hieruit kunnen hulpgoederen per schip naar de Gazastrook worden gebracht. Er wordt gehoopt dat de humanitaire corridor zeer snel kan worden geopend.

Bevolking Gaza afhankelijk van hulpgoederen
Na vijf maanden oorlog – veroorzaakt door het bloedbad van Hamas – is de humanitaire situatie van de mensen in de Gazastrook catastrofaal. Grote delen van het kustgebied zijn volledig verwoest. Er is nauwelijks voedsel, nauwelijks water en geen reguliere medische zorg.

Hulporganisaties melden dat het vrijwel onmogelijk is geworden om goederen te distribueren in een groot deel van de Gazastrook vanwege moeilijke onderhandelingen met het Israëlische leger, aanhoudende gevechten en een verstoring van de openbare orde. Recentelijk zijn veel Palestijnen gedood en gewond geraakt tijdens het uitdelen van hulp rond een konvooi.

Met het oog op de humanitaire catastrofe zijn de VS dit weekend begonnen de burgerbevolking in de Gazastrook te voorzien van hulpgoederen vanuit de lucht. Jordanië doet dit al heel lang.