Hooggerechtshof: Trump mag deelnemen aan voorverkiezingen Colorado

In de VS heeft het Hooggerechtshof de uitsluiting van de Republikeinse presidentskandidaat Trump van de voorverkiezingen onwettig verklaard.

De kwestie ging over Colorado, daar had een rechter besloten dat Trump niet mocht mee doen aan de voorverkiezingen vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool in januari 2021. Het Hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat staten niet het recht hebben om kandidaten voor een ambt op federaal niveau uit te sluiten. Dit geldt vooral voor het presidentschap. Dit betekent dat het verwijderen van Trump van de stembiljetten in andere Staten ook moet worden teruggedraaid. 

De beslissing van het Hooggerechtshof werd door politieke waarnemers verwacht. Tijdens een hoorzitting begin februari werd al gesuggereerd dat de negen rechters in het voordeel van Trump zouden beslissen. 

De beslissing is vlak voor de zogenaamde “Super Tuesday” genomen. Dinsdag zullen de Republikeinen en Democraten partijvoorverkiezingen houden in meer dan een dozijn staten, waaronder Colorado.