Opnieuw een Russische AWACS uit de lucht geschoten

Het Oekraïense leger heeft binnen een maand een tweede Russisch "AWACS"-vliegtuig neergeschoten. Het toestel zou zijn onderschept boven de regio Krasnodar, ongeveer 200 km van de frontlinie. Inlichtingenbronnen suggereren dat dergelijke vliegtuigen een cruciale rol spelen bij het sturen van Russische bewegingen op het slagveld in Oekraïne. 

Hoewel het Russische leger geen reactie heeft gegeven op de Oekraïense berichtgeving hebben hulpdiensten in de regio Krasnodar bevestigd dat er een vliegtuig is neergestort in het gebied. Sommige Russische militaire bloggers erkennen het verlies van het vliegtuig en suggereren dat het per ongeluk is neergeschoten door eigen vuur. 

Op beelden die in Oekraïense media circuleren is  te zien hoe een groot oorlogsvliegtuig in vlammen opgaat aan de oostkust van de Zee van Azov.

Het neerhalen van opnieuw een waardevol Russisch toestel zou het moreel in Oekraïne aanzienlijk kunnen opkrikken, vooral na het recente verlies van Avdiivka.

Hoeveel toestellen Rusland nog over heeft is niet duidelijk, de schattingen lopen van nul tot een stuk of zeven. Het neergeschoten toestel heeft normaliter vijftien bemanningsleden aan boord, de meeste daarvan zijn zeer -en zeer lang- getrainde specialisten.