Amerikaans leger heeft zeven Houthi-kruisraketten vernietigd

Amerikaanse troepen zeggen dat ze zeven kruisraketten van de Houthi-militie hebben vernietigd die bedoeld waren om schepen op de grond in Jemen aan te vallen. Het Amerikaanse Centrale Commando (Centcom), dat verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten, zei dat de kruisraketten van de pro-Iraanse Houthi's klaar stonden om op de Rode Zee te worden gebruikt.

Centcom verklaarde ook dat zich een enorme olievlek had gevormd rond een vrachtschip dat eerder beschadigd werd door een Houthi-aanval. Het vrachtschip ‘Rubymar’, geladen met 41.000 ton kunstmest, werd afgelopen zondag met meerdere raketten aangevallen door de Houthi’s in de Golf van Arden. Volgens Centcom ligt het schip voor anker, maar loopt het langzaam vol met water en heeft er inmiddels een enorme olievlek achtergelaten van zo'n 29 kilometer lang. De lading kunstmest stroomt uit het schip de Rode Zee in en “zou de ontstane milieuramp kunnen verergeren”, zei Centcom op X.

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas valt de door Iran gesteunde Houthi-militie regelmatig schepen aan in de Rode Zee. Daarom vermijden veel rederijen nu deze belangrijke maritieme handelsroute, normaal gesproken maakt twaalf procent van de mondiale maritieme handel gebruik van deze route.

De Houthi’s zien zichzelf als onderdeel van de ‘As van het Verzet’, gericht tegen Israël en gesteund door Iran, waartoe ook Hamas en de sjiitische militie Hezbollah in Libanon behoren. Als reactie op de Houthi-aanvallen voeren de Amerikaanse en Britse strijdkrachten gesteund door de EU aanvallen uit op islamistische milities.