Europees gasverbruik is gedaald met 20%

Volgens een onderzoek hebben Europese landen hun gasverbruik met 20 procent verminderd sinds de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne twee jaar geleden begon. Volgens het rapport van de Amerikaanse denktank Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), gespecialiseerd in energievraagstukken, daalde de vraag vooral in Duitsland, Italië en Groot-Brittannië.

Volgens de IEEFA is de daling vooral te wijten aan de toegenomen energie-efficiëntie, maar ook aan de gevolgen van de enorme stijging van de gasprijzen en het milde weer in de wintermaanden. Tegelijkertijd waarschuwde de IEEFA – zoals in een in oktober gepubliceerde studie – voor buitensporige importcapaciteiten voor vloeibaar aardgas (LNG), die in Europa zijn opgebouwd als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Er zijn momenteel dertien LNG-terminals in bedrijf op het continent, vergeleken met acht in februari 2022. Er staan nog meer terminals in de planning. 

De verdere uitbreiding van zonnepanelen, windenergiecentrales en de overstap van gasverwarming naar warmtepompen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de vraag naar LNG in 2025 zijn hoogtepunt zal bereiken en daarna zal afnemen. Tegen het einde van dit decennium zal Europa wellicht drie keer zoveel capaciteit hebben.

De IEEFA bekritiseerde ook het gegeven dat een deel van het Russische gas dat voorheen via pijpleidingen naar Europa werd geïmporteerd, is vervangen door Russisch LNG: de import hiervan steeg tussen 2021 en 2023 met elf procent.

'Leer van eerdere fouten'
Bovendien dreigt Europa opnieuw te afhankelijk te worden van één enkele leverancier als gevolg van de toegenomen LNG-import uit de VS. Ruim de helft van het LNG dat in 2023 in Europa werd geïmporteerd, kwam uit de Verenigde Staten, aldus het onderzoek. Europa moet “leren van zijn eerdere fouten” en voorkomen om “afhankelijk te worden van de VS”, schreef het instituut.