'Kombinierer' Riiber met hattrick naar 10e World Cup-zege op rij én eindwinst

De World Cup in de noordse combinatie trekt langzaam richting het einde van het seizoen, maar men heeft nu even een pauze. In het Estse Otepää werd een vol schema afgewerkt, met drie wedstrijden voor de mannen en vrouwen, waarna in maart de laatste drie World Cups gehouden zullen worden.

Massastart mannen
Men begon met het langlaufen, waarop de sterke langlaufers hoopten een gat te slaan naar de sterke springers, maar dat lukte niet helemaal. De dominante Noor Jarl Magnus Riiber finishte gewoon als eerste, voor de Duitsers Vinzenz Geiger en Johannes Rydzek, die juist vooral winst moeten pakken op de langlaufski's.

Thuisheld Kristjan Ilves finishte keurig als vierde in het spoor van Riiber en dat leverde hem als sterke springer een fraaie kans op, die hij niet liet liggen: op de schans sprong Ilves naar de tweede plek, alleen Riiber was - uiteraard - te sterk. De Oostenrijker Johannes Lamparter finishte het langlaufen als elfde en sprong naar plek drie, voor landgenoot Thomas Rettenegger, die als twintigste over de finish was gekomen.

Massastart vrouwen
Zoals gebruikelijk was Ida Marie Hagen het sterkst op de langlaufski's, alleen haar Noorse landgenote Gyda Westvold Hansen en de Duitse Nathalie Armbruster konden een beetje volgen. Hagen sloeg echter een gaatje in de slotfase en pakte de langlaufwinst, terwijl Hansen de sprint om plek twee van Armbruster won.

Bij het schansspringen bleek de voorsprong van Hagen niet genoeg voor de winst: Hansen's dijk van een sprong was ruimschoots voldoende voor de winst, met Hagen op plek twee en de Noorse Mari Leinan Lund - twaalfde bij het langlaufen - als nummer drie, nog voor Armbruster.

Gundersen mannen, wedstrijd één
Ilves was dit keer zelfs het beste op de de schans, maar Lamparter en Riiber zaten er niet heel ver achter. De drie vormden op de langlaufski's al snel een groepje, samen met broers Thomas en Stefan Rettenegger, terwijl Rydzek zich een weg naar de kopgroep probeerde te banen.

Onder druk van het tempo van Stefan Rettenegger moest oudere broer Thomas lossen in de slotfase, waarna er gesprint werd om de winst. Die ging 'gewoon' naar Riiber, die nét wat sneller was dan Ilves. Lamparter bolde even na hen als derde over de meet, voor de moegestreden Stefan Rettenegger.

Gundersen vrouwen, wedstrijd één
Het schansspringen werd een zeldzame prooi voor de Japanse Haruka Kasai, die bij het langlaufen na een ruime kilometer al bezoek kreeg van Hagen, 31 seconden later gestart. Hagen ging er in rap tempo voorbij en soleerde overtuigend naar de winst, maar Kasai hield knap stand op de tweede plek, terwijl Hansen vanaf de zevende plek naar voren kwam en het podium completeerde.

Gundersen mannen, wedstrijd twee
Dit keer was Riiber weer de beste op de schans, met Stefan Rettenegger, de Duitser David Mach en Ilves die de achtervolgende groep vormden. Die achtervolging leverde wat de winst betreft weinig op, Riiber kwam niet in de problemen en completeerde zijn hattrick in Otepää. Rettenegger liet de andere twee achter zich voor plek twee, waarna Ilves af moest haken en zag hoe Mach zijn eerste World Cup-podium pakte.

Voor Riiber was het zijn tiende opeenvolgende World Cup-zege, waarmee hij de Fin Hannu Manninen en diens acht zeges op rij definitief achter liet. Het was ook voldoende om, met nog vier wedstrijden te gaan, definitief de eindzege in de World Cup te pakken.

Gundersen vrouwen, wedstrijd twee
Mari Leinan Lund was nu de beste bij het schansspringen, maar Hansen en Hagen mochten 17 en 46 seconden na haar beginnen met langlaufen, wat voor de mindere langlaufster Lund geen goed teken was. Hansen kwam er niet bij in de buurt, maar Hagen snelde naar voren en in de laatste honderd meter sloot ze aan bij Lund én sprintte ze naar de winst. Lund werd tweede, Hansen completeerde het Noorse podium.