Oud-premier Dries van Agt (93) overleden

Oud-politicus en voormalig Commissaris van de Koningin Dries van Agt is maandag 5 februari in zijn woonplaats Nijmegen overleden. Hij stierf samen en hand in hand zijn geliefde echtgenote Eugenie van Agt-Krekelberg, de steun en toeverlaat met wie hij meer dan zeventig jaar samen was en die hij altijd is blijven aanduiden als ‘mijn meisje’. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden. Van Agt en zijn vrouw waren beiden 93 jaar.

De jurist Van Agt genoot grote bekendheid als politicus en vanwege zijn inzet voor het Palestijnse volk. Tijdens zijn politieke carrière was hij minister van Justitie (1971-1977) en Buitenlandse Zaken (1982). Als premier leidde hij tussen 1977 en 1982 drie kabinetten die zijn naam droegen. Van 1987 tot 1995 diende hij als ambassadeur van de Europese Gemeenschap in achtereenvolgens Japan en de VS.

Van Agt was lid van de KVP (Katholieke Volkspartij), die later opging in het CDA. Van 1976 tot 1982 was hij politiek leider en lijsttrekker. In juli 2021 zegde hij na ruim vijftig jaar zijn lidmaatschap op uit verbolgenheid over de naar zijn mening harteloze politiek van de partij ten aanzien van de Palestijnen. "Ik zeg u vaarwel in treurnis", schreef hij destijds.

Sinds een bezoek aan de bezette Westelijke Jordaanoever in 1999 zette Van Agt zich met ziel en zaligheid in voor de Palestijnse zaak. Hij verweet de Nederlandse regering en zijn partij een onrechtvaardige kijk op het ‘Palestijns-Israëlische conflict’. Als jurist drong hij aan op toepassing van het internationaal recht en de universele mensenrechten om het conflict te beslechten.

Van Agts gezondheid liet afgelopen jaren te wensen over, vooral nadat hij in 2019 werd getroffen door een hersenbloeding. In 2021 werd hij voor zijn inzet door de Palestijnse regering onderscheiden met de Grote Ster in de Orde van Jeruzalem.