'Israël vreest erkenning van de Palestijnse staat door VS'

Volgens een krantenbericht is Israël bezorgd dat de VS een Palestijnse staat zouden kunnen erkennen zonder de toestemming van Israël, als onderdeel van hun inspanningen om een tweestatenoplossing te vinden. De Israëlische krant 'Maariv' schrijft in de editie van vandaag dat Israël "intensieve activiteiten" van de Amerikaanse regering ziet met als doel de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te verenigen onder een Palestijnse regering.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst een tweestatenoplossing af. Dit betekent een onafhankelijke Palestijnse staat die naast Israël bestaat. De inspanningen om dit te bereiken hebben echter al jaren geen vooruitgang geboekt. Ook het militante islamistische Hamas, dat sinds de laatste verkiezingen in 2006 de Gazastrook regeert, wijst een tweestatensteldel af.

De VS willen bijvoorbeeld dat een hervormde Palestijnse Autoriteit na het einde van de oorlog de controle over de Gazastrook overneemt. Netanyahu daarentegen wil dat Israël zelf toezicht op de veiligheid houdt als de oorlog is beeïndigd en roept op tot demilitarisering van het kustgebied.