Britse overheid waarschuwt voetbalfans voor Duits bier

Honderdduizenden Britse fans zullen in juni naar Duitsland afreizen om het Europees kampioenschap voetbal bij te wonen. Hun regering heeft ze alvast gewaarschuwd voor het Duitse bier.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen heeft gewaarschuwd voor onderschatting van het bier in het gastland in de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland deze zomer. "Bier kan sterker zijn dan in het Verenigd Koninkrijk, dus drink verantwoord, ken uw limiet en respecteer de lokale wetten," stond er op de reis- en veiligheidsadvieswebsite van het ministerie gericht op Britse fans. Het ministerie waarschuwde ook dat de toegang tot het stadion geweigerd kan worden als je te veel gedronken hebt.

De waarschuwing veroorzaakte boze reacties bij sommigen. "In een tijd waarin er zoveel serieuze problemen zijn voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken met betrekking tot vrede in de wereld, zouden opmerkingen over Duits bier de minste van onze zorgen moeten zijn," citeerde tabloid 'The Sun' het Conservatieve parlementslid Kevin Foster. Een vertegenwoordiger van de Britse TaxPayers' Alliance zei tegen de krant: "Britten die genieten van een biertje in Berlijn hebben geen lessen nodig van party poopers."

Volgens de organisatie Drinkaware hebben bieren in het Verenigd Koninkrijk een gemiddeld alcoholpercentage van 4,6 procent. De twee populairste Duitse bieren, Pilsner en Helles, hebben volgens de Duitse brouwersvereniging een alcoholpercentage tussen de 4,5 en 5 procent. Volgens Britse media wordt verwacht dat tot 800.000 fans uit het Verenigd Koninkrijk het toernooi van 14 juni tot 14 juli dit jaar zullen bijwonen. Tijdens het WK 2022 in Qatar mocht er helemaal geen bier worden verkocht rond de stadions.