EU wil geweld tegen vrouwen strenger aanpakken

Seksueel en huiselijk geweld moeten in de toekomst strenger worden bestraft in de EU. Onderhandelaars uit het Europees Parlement en de EU-landen zijn het in Straatsburg eens geworden over een wet die bepaalde misdaden in alle landen op gelijke wijze zou reguleren. Volgens EU-landen en parlement is het de eerste EU-wet die seksueel geweld bestrijdt.

Cyberstalking, gedwongen huwelijken, vrouwelijke genitale verminking – of het zonder toestemming versturen van intieme beelden zullen nu in de hele EU strafbaar zijn. Er zijn echter geen EU-brede normen inzake verkrachting overeengekomen. De nieuwe eisen moeten nog worden goedgekeurd door het Parlement en de EU-landen. In de meeste gevallen is dit een formaliteit. “Vandaag zetten we de eerste stap om van Europa het eerste continent ter wereld te maken dat geweld tegen vrouwen uitbant”, aldus onderhandelaar Frances Fitzgerald van het Europees Parlement.

"We konden geen overeenstemming bereiken over de definitie van verkrachting", zei Fitzgerald. Dit is “echt een grote teleurstelling – vooral als je kijkt naar het hoge aantal geweldsmisdrijven in Europa." Met betrekking tot verkrachting riep het Parlement op tot een regeling volgens welke elke seksuele handeling moet worden goedgekeurd: 'alleen ja betekent ja'. Verschillende landen in de EU, waaronder Frankrijk en Duitsland, blokkeerden dit echter. De critici voerden aan dat er in het Europese recht geen wettelijke basis bestaat voor een dergelijke uniforme regeling, er werd gezegd dat de EU haar bevoegdheden zou overschrijden als zij de definitie van het misdrijf verkrachting in de hele EU zou harmoniseren.

In de toekomst zullen de EU-landen een nationale telefonische hulplijn moeten opzetten die slachtoffers van geweld 24 uur per dag en gratis kunnen bereiken. Ook moeten er maatregelen genomen worden om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen. Deze moeten er bijvoorbeeld op gericht zijn het bewustzijn te vergroten wat onder geweld tegen vrouwen valt en schadelijke genderstereotypen te bestrijden.