EU-Commissie krabbelt terug op pesticidenwetgeving na boerenprotesten

Brussel wil het gebruik van pesticiden aanzienlijk beperken. Hoewel er nog geen meerderheid is gevonden voor een wetsvoorstel, zorgt het wel voor onvrede onder boeren. Commissievoorzitter von der Leyen zet nu een stap in de richting van de demonstranten. Het plan is echter nog niet helemaal van tafel.

Door de hevige protesten van boeren in de EU wil EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een voorstel voor een milieubeschermingswet tegen hoog gebruik van pesticiden intrekken. De kwestie is echter niet van tafel, kondigde von der Leyen aan in het Europees Parlement. De Commissie zou een nieuw voorstel kunnen indienen in overleg met belanghebbenden zoals boeren of milieuorganisaties.

Zo'n vier maanden voor de Europese verkiezingen zet von der Leyen daarmee een nieuwe stap in de richting van boeren die zich onevenredig onder druk gezet voelen door de milieuregels van de EU. De afgelopen weken zijn boeren in heel Europa aan het demonstreren tegen onder andere de EU-regelgeving.

Boeren zouden het gebruik van pesticiden de komende jaren juist aanzienlijk moeten verminderen. Concreet zou volgens het voorstel van de Commissie tegen 2030 in totaal 50 procent minder pesticiden moeten worden gebruikt. Dit was onder andere bedoeld om het uitsterven van bepaalde diersoorten tegen te gaan.

Het voorstel werd verworpen in het EU-parlement. Ook onder de EU-lidstaten zijn er discussies. Von der Leyen noemde het een legitiem doel om de risico's van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Het voorstel heeft echter de meningen gepolariseerd. Daarom zal ze haar collega's in de Commissie voorstellen het voorstel in te trekken. Het is onduidelijk wanneer er een nieuw voorstel kan komen.