China investeert miljarden in Iran

Na de sancties in verband met zijn kernprogramma is Iran op zoek gegaan naar sterkere handelsrelaties in het Oosten en vindt wat het zoekt in Rusland. China verhoogt ook aanzienlijk zijn investeringen in Teheran.

Volgens een bericht zijn de Chinese investeringen in Iran binnen een jaar vertienvoudigd. Het bedrag steeg van 200 miljoen dollar naar 2 miljard dollar, zo meldde het Iraanse persbureau Tasnim, dat de voorzitter van de Organisatie voor Buitenlandse Investeringen citeerde. Het geld zou vooral naar projecten op het gebied van logistiek, infrastructuur en mijnbouw gaan.

Als grote afnemer van Iraanse olie is China een belangrijke economische partner voor Teheran. De twee landen tekenden in 2021 een 25-jarige samenwerkingsovereenkomst. Tegelijkertijd heeft het leiderschap in Teheran ook de betrekkingen met Rusland uitgebreid in het licht van internationale sancties en steunt het volgens Westerse inlichtingendiensten het land in de oorlog in Oekraïne. Volgens Tasnim behoren de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije ook tot de grotere investeerders.

Iran is onderworpen aan sancties, voornamelijk vanwege zijn nucleaire programma. Het leiderschap van het land heeft daarom de afgelopen jaren de banden met Rusland en China aangehaald, maar is ook op zoek gegaan naar nieuwe partners. De Islamitische Republiek is nu lid van de Shanghai Cooperation Organisation en maakt sinds begin dit jaar deel uit van de BRICS-statenbond. Deze strategie is echter in Iran zelf bekritiseerd. Veel mensen zouden graag zien dat de betrekkingen met het Westen verbeteren.

China keurt steun aan Houthi's af
China oefent meer politieke druk uit, maar niet zonder bijbedoelingen. Eind januari vertelden Chinese regeringsfunctionarissen hun Iraanse collega's dat ze de zakelijke relaties met Peking in gevaar zouden kunnen brengen als ze de aanvallen van de Houthi-militie in de Rode Zee niet zouden afremmen. Het wordt als feit beschouwd dat de militie wordt gesteund en bewapend door Iran.

Volgens een insider zou China hebben gezegd: "Als onze belangen op enigerlei wijze worden geschaad, zal dat gevolgen hebben voor onze zaken met Teheran. Dus zeg tegen de Houthi's dat ze zich terugtrekken." De Chinese regeringsfunctionarissen zouden echter geen specifieke opmerkingen hebben gemaakt over hoe de handelsbetrekkingen van Peking met Iran in de toekomst zouden kunnen worden beïnvloed.