De VS vallen doelen in Syrië en Irak aan

De VS hebben pro-Iraanse militiefaciliteiten in Syrië en Irak gebombardeerd. Het Amerikaanse leger zei dat er op meer dan 85 doelen werd geschoten. President Biden beloofde verdere luchtaanvallen.

Na de gewelddadige dood van drie Amerikaanse soldaten in Jordanië, vlakbij de Syrische grens, hebben  de VS met een uitgebreide tegenaanval gereageerd op doelen in Irak en Syrië.Het Amerikaanse leger zei dat het meer dan 85 doelen vanuit de lucht heeft gebombardeerd, waaronder commandocentra, inlichtingenlocaties en wapendepots die worden gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en aangesloten milities, aldus het Amerikaanse regionale commando Centcom.

Syrische staatsmedia maakten melding van Amerikaanse aanvallen op gebieden in Syrië, waaronder nabij de grens met Irak. Het Syrian Observatory for Human Rights zei dat minstens dertien pro-Iraanse strijders zijn omgekomen bij vermoedelijke Amerikaanse aanvallen in Oost-Syrië.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde onmiddellijk het vooruitzicht van verdere militaire actie in het Midden-Oosten aan. “Onze reactie begon vandaag. Het zal doorgaan op tijden en plaatsen van onze keuze”, zei hij in een schriftelijke verklaring. “De Verenigde Staten zoeken geen conflicten in het Midden-Oosten of waar dan ook ter wereld”, benadrukte hij. “Maar voor iedereen die ons kwaad wil doen: weet dit: als je een Amerikaan kwaad doet, zullen wij reageren.”