FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 februari 2024

Nederlandse schaatsters pakken teamsprintwinst, Stolz slaat nieuwe dubbelslag

In Quebec City is zaterdag de tweede dag verreden van de World Cup-finales voor de langebaanschaatsers. Er stonden weer drie reguliere afstanden op het programma, gevolgd door een teamsprint en massastart, met opmerkelijk weinig Nederlands succes.

1500m mannen
Thomas Krol mocht weer eens acte de presence geven in de A-groep en werd met 1:46,26 minuten zesde. Zijn tijd werd verbroken door de Canadees Connor Howe met 1:45,73 minuten, waarna dé rit van de wedstrijd beslissend werd: Jordan Stolz rekende in een baanrecord van 1:44,01 ruimschoots af met de Chinees Ning Zhongyan (1:44,79), die met zijn tweede plek wel de eindwinst in de World Cup pakte. Howe werd uiteindelijk derde, Wesly Dijs vijfde (1:46,25), Krol zesde - in de B-groep moesten Beau Snellink (1:48,98) en Jesse Speijers (1:49,33) het doen met de elfde en vijftiende plek.

500m vrouwen
Femke Kok reed een dijk van een race en pakte met 37,70 seconden het baanrecord af van Kim Min-sun, maar de Zuid-Koreaanse nam dat record én de winst even later alsnog in eigen handen met 37,69 seconden. Plek drie ging in 38,05 naar de Chinese Tian Ruining, Naomi Verkerk werd zesde (38,36), Isabel Grevelt achtste (38,47), Dione Voskamp negende (38,51) en Marrit Fledderus twaalfde (38,62).

500m mannen
Bij zijn grote thuiswedstrijd deed Laurent Dubreuil het uitstekend, maar met 34,59 seconden moest de Canadees wel zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Jordan Stolz, die met 34,51 zijn tweede zege van de dag boekte. De Japanner Yuma Murakami werd in 34,67 seconden derde, Janno Botman was met 34,89 en plek vijf de beste Nederlander. Stefan Westenbroek reed in 35,07 naar de elfde plek, Merijn Scheperkamp werd in 35,21 zestiende - in de B-groep reed Hein Otterspeer in 35,31 naar plek zeven, Sebas Diniz werd elfde in 35,46 seconden.

Teamsprint vrouwen
Marrit Fledderus, Naomi Verkerk en Femke Kok waren uitstekend en reden in 1:27,09 minuten naar de winst. Alleen het Polen van Andzelika Wojcik, Iga Wojtasik en Karolina Bosiek bleef met 1:27,79 een beetje in de buurt, terwijl plek drie verrassend naar het Kazachse trio Inessa Shumekova, Alina Dauranova en Yekaterina Aydova ging (1:29,16).

Massastart mannen
De Nieuw-Zeelander Peter Michael en Mathieu Belloir uit Frankrijk zorgden voor de meest noemenswaardige aanvalspogingen, maar werden ook weer bijgehaald. De sprint om de winst werd al vroeg ingezet door Shomu Sasaki en de pas 17-jarige Japanner, het hele seizoen al sterk, maakte het op zeer indrukwekkende wijze af. Chung Jae-won uit Zuid-Korea werd derde, voor de Zwitser Livio Wenger. Bart Hoolwerf worstelde zich na slecht positioneren nog naar plek vier, Marcel Bosker werd elfde.

Uitslag NEC - Heracles

NEC blijft uitstekend presteren in de eredivisie. De ploeg van Rogier Meijer keek al snel tegen een achterstand aan, maar draaide de wedstrijd in de tweede helft om en won het met 3-1 van Heracles Almelo.

Binnen drie minuten kwam Heracles in Nijmegen al voorsprong dankzij Jizz Hornkamp, die een voorzet van Emil Hansson binnen kopte. Snel daarna leek Heracles ook op 0-2 te komen. Jordy Bruijn scoorde uit een volley, maar dat doelpunt werd afgekeurd.

Na verschillende kansen in de eerste helft kwam NEC snel in de tweede helft langszij. De Nijmegenaren kregen een penalty na een overtreding van Justin Hoogma op Ogawa, die vanaf 11 meter zelf raak schoot. Niet veel later maakte de Japanse spits de 2-1 uit een voorzet van Sontje Hansen. Tjaronn Chery maakte uit een vrije trap de 3-1 en door de zege stijgt NEC naar een knappe zesde plaats.

Uitslag Ajax - PSV

De wedstrijd tussen Ajax en PSV is in een gelijkspel geëindigd. In de Johan Cruijff Arena, waarin vooral strijd werd geleverd, werd het 1-1 tussen de beide ploegen.

Bij rust stond de eindstand al op het scorebord. Ajax kwam in de eigen Johan Cruijff Arena op voorsprong. Steven Berghuis stuurde met een knappe pass Brian Brobbey diep. De Amsterdamse spits kon zelf niet afwerken, maar hield daarbij wel goed het overzicht, waarna Berghuis laag raak schoot. Ajax gaf geen grote kansen weg tegen PSV, maar de Eindhovense club kwam na een prachtige aanval wel op gelijke hoogte via Luuk de Jong. De aanvoerder van PSV werd knap vrijgespeeld, waarna de spits zijn achttiende van het seizoen maakte.

Na rust was het ook geen hoogstaand voetbal en beide ploegen kregen kansen op voorsprong te komen. De Jong was voor PSV het dichtst bij de 1-2, maar zijn kopbal uit een corner eindigde op de kruising. Ajax kreeg met Brobbey en Kenneth Taylor kansen, maar bleef het in de Johan Cruijff Arena 1-1.

Illegaal drugslab mogelijke oorzaak dodelijke explosie, man (34) aangehouden

Volgens de politie zou de dodelijke explosie die maandagavond een wooncomplex in Rotterdam verwoestte mogelijk zijn veroorzaakt door een drugslab. In het puin zijn verschillende voorwerpen gevonden die gebruikt kunnen worden bij de productie van verdovende middelen. Bij de explosie kwamen 3 mensen om het leven.

Tot nu toe was de oorzaak van de explosie nog onbekend. In eerste instantie lag de focus van de politie op het redden van de slachtoffers. Een 34-jarige Rotterdammer, familie van één van de slachtoffers is inmiddels gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de productie van drugs. Zijn exacte rol wordt nog onderzocht. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties zullen volgen. Bij de explosie kwamen drie mensen om het leven.

PVV dendert door; PVV 50, PvdA/GL 25, NSC 15, VVD 13, D66 10

De PVV bereikt in de nieuwste peiling van Mauce de Hond een recordhoogte van 50 zetels, terwijl de NSC en BBB elk 2 zetels inleveren. VVD, CDA kruipen een zetel omhoog en PvdA/ GL zelfs 2 zetels. 

Er is nog steeds een sterke wens onder de kiezers van de formerende partijen, dat de formatie zal slagen. Mocht dit niet het geval zijn, dan geeft 59% van de respondenten aan dat er nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden. Meer hierover op Maurice.nl.

Bol loopt NR op 200m en wint 400m in zesde tijd ooit, Visser na valse start de snelste

In het Franse Metz is zaterdagmiddag een mooie internationale atletiekwedstrijd gehouden. Die was met name voor Nederland interessant, want op de diverse looponderdelen kwam een flink aantal Nederlanders in actie, met succes.

400m vrouwen
Misschien wel dé blikvanger van het hele evenement, Femke Bol, liep uiteraard in de A-wedstrijd. Haar wereldrecord verbrak ze niet, maar met 49,69 seconden snelde de Nederlandse naar de gedeeld zesde tijd ooit. Myrte van der Schoot (52,97) en Britt de Blaauw (55,25) werden vierde en vijfde, Lieke Klaver won in 51,33 de B-wedstrijd, waarin Andrea Bouma in 54,37 als vijfde finishte. Eveline Saalberg was met 52,97 seconden goed voor plek twee in de C-wedstrijd.

200m vrouwen
Lieke Klaver mocht aan het einde van het evenement de A-wedstrijd lopen op de 200 meter en pakte in 22,81 seconden de winst. Dat was echter niet de snelste tijd van de dag: in de B-wedstrijd scherpte Femke Bol haar eigen nationale record aan naar 22,64 seconden. Andrea Bouma werd in die race in 25,17 seconden vijfde, nadat Eveline Saalberg (24,03) en Britt de Blaauw (24,13) in de C-wedstrijd tweede en derde werden.

800m mannen
Tony van Diepen liep een prima wedstrijd en in 1:46,87 minuten liep de Nederlander naar de derde plek. De winst was in een meetingrecord van 1:45,56 minuten voor Tshepiso Masalela uit Botswana, voor de 1:46,34 van de Algerijn Mohamed Ali Gouaned.

200m mannen
Drie van de vier lopers in de A-wedstrijd kwamen uit Nederland, behalve de Israëlische winnaar Blessing Afrifah, die in 20,72 seconden naar de winst snelde. Hensley Pauline werd tweede in 21,27 seconden, voor Nout Wardenburg (21,56) en Isaya Klein Ikkink (22,09). Xavi Mo-Ajok werd in een prima PR van 21,10 seconden tweede in de B-wedstrijd, met een PR van 21,90 voor Nick Smidt, die vierde werd.

60m horden vrouwen
Nadine Visser was de favoriete, maar ging er in haar serie uit met een valse start. In de B-finale mocht ze wel lopen, en hoe: met 7,80 seconden snelde ze naar een ruim meetingrecord en was ze ook nog eens fors sneller dan de winnares van de A-finale, de Française Judy Chalcou (8,04). Zoë Sedney liep in 8,37 naar plek twee in de B-finale.

400m mannen
Terrence Agard en Nick Smidt liepen in de B-wedstrijd en met 47,71 en 47,74 seconden eindigden ze daar als vierde en vijfde - ver achter het indrukwekkende meetingrecord van de Belg Alexander Doom, 45,89 seconden. De A-wedstrijd werd in 46,23 tellen gewonnen door de Fransman David Sombe, met Nout Wardenburg (48,08) en Isaya Klein Ikkink (48,16) op vier en vijf.

3000m mannen
Tim Verbaandert kon in de laatste wedstrijd van de dag een tijdje goed mee en werd uiteindelijk tiende in 7:56,24 minuten. De winst was voor de Fransman Yann Schrub, die met 7:38,41 nog nét de Italiaan Pietro Arese (7:38,42) van zich af wist te houden.

3000m vrouwen
Jetske van Kampen begon sterk, maar haalde uiteindelijk de finish niet. De winst ging naar een oppermachtige Hirut Meshesha uit Ethiopië, die met 8:28,46 minuten nu de nummer dertien op de eeuwige wereldranglijst is.

Uitslag Fortuna Sittard - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft zaterdag gelijkgespeeld tegen Fortuna Sittard. In Limburg leken de Friezen bij rust (0-2) op weg naar de overwinning, maar zouden in de tweede helft de voorsprong weggeven en uiteindelijk werd het 3-3.

Na een klein half uur leek sc Heerenveen op weg naar de overwinning in Friesland. Osmane Sahraoui zorgde na twintig minuten voor de openingstreffer en vijf minuten verdubbelde Luuk Brouwers de score, dat zou ook de ruststand zijn.

In de tweede helft kwam Fortuna Sittard terug in de wedstrijd. Na een overtreding van Syb van Ottele kreeg de thuisploeg een penalty, waarna Alen Halilovic vanaf elf meter raak schoot. Drie minuten na de aansluitingstreffer kopte Rodrigo Guth de gelijkmaker in.

sc Heerenveen kwam tien minuten na de 2-2 toch weer op voorsprong. Brouwers maakte zijn tweede van de avond en zette de Friezen met nog twintig minuten te gaan op 2-3. Toch kwam Fortuna Sittard nog een keer langszij en dat was mede te danken aan Mickey van der Hart. De vervanger van Andries Noppert ging in de fout op een schot van Halilovic en zo werd het 3-3 in Limburg.

Opnieuw Russische raffinaderij getroffen door Oekraïne

Oekraïne is er opnieuw in geslaagd een raffinaderij te treffen met een drone.

Beelden laten een brandende Lukoil raffinaderij in Volgograd zien. Volgens Oekraïense bron is het de grootste raffinaderij in het zuiden van Rusland.

Voor zover bekend is het de zevende droneaanval op de Russische olie infrastructuur in 2024. Oekraïne probeert met de aanvallen de financiële middelen die Rusland kan inzetten voor de oorlog te beperken. Daarnaast drukken deze ook de beschikbare hoeveelheid brandstof om het oorlogstuig van de agressor gaande te houden.

Uitslag FC Twente - RKC

FC Twente heeft de thuiswedstrijd tegen RKC gewonnen. In Enschede wonnen de Tukkers met 3-0 mede door een goal van nieuwkomer Myron Boadu.

Halverwege de eerste helft kwam FC Twente op voorsprong dankzij een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel. RKC kreeg een aantal mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de aanvallers uit Waalwijk waren niet scherp voor het doel. Halverwege de tweede helft besliste Myron Boadu de wedstrijd. De 23-jarige spits had maar één minuut nodig om het doel te vinden. Na een duel tussen de doelman van RKC kon hij voor open goal binnenschieten.

Na zijn doelpunt kreeg de spits ook nog een goede mogelijkheid voor zijn tweede doelpunt. Die werd echter gekeerd door RKC-doelman Etienne Vaessen, waarna Younes Taha uit een rebound de 3-0 maakte.

Door de zege staat FC Twente op een stevige derde plaats.

Eindelijk World Cup-zege skicrosskampioen Deromedis, ook Sherret en Mobärg winnen voor het eerst

Voor 's werelds beste skicrossers is het weer een mooie week geweest. In het Zwitserse skioord St Moritz stond een World Cup-wedstrijd op het programma en vrijdag en zaterdag was het feest in het Italiaanse Alleghe.

St Moritz, mannen
Simone Deromedis pakte vorig jaar de wereldtitel, maar een World Cup-zege zat er voor de jonge Italiaan nog niet in...tot St Moritz. In de finale pakte hij de leiding en die stond hij niet meer af, waarmee Deromedis eindelijk een World Cup-zege boekte, voor de Zwitserse veteraan Alex Fiva en de Fransman Youri Duplessis Kergomard - de Canadees Reece Howden greep met plek vier net naast het podium.

St Moritz, vrouwen
De Canadese Marielle Thompson domineerde van start tot finish en kon een fraaie zege bijschrijven, voor haar eeuwige concurrente Fanny Smith uit Zwitserland. De Canadese Hannah Schmidt completeerde het podium, vlak voor de tweede thuisskiester, Saskja Lack.

Alleghe 1, mannen
De beste start was voor Alex Fiva, maar de Zwitserse veteraan werd op mooie wijze gepasseerd door Erik Mobärg en de Zweed ging op weg naar zijn eerste overwinning. Fiva finishte als tweede, voor de Duitser Niklas Bachsleitner en Terence Tchiknavorian uit Frankrijk.

Alleghe 1, vrouwen
De Zweedse Sandra Näslund was er wegens een enkele weken geleden opgelopen blessure nog altijd niet bij, wat de weg opende voor India Sherret om haar allereerste World Cup-zege te pakken. Achter de Canadese pakte Saskja Lack namens Zwitserland plek twee, voor landgenote Talina Gantenbein - de Française Marielle Berger Sabbatel greep naast het podium.

Alleghe 2, mannen
De Canadees Reece Howden had de leiding in het World Cup-klassement overgenomen van zijn plotseling uit vorm zijnde landgenoot Jared Schmidt en hij bekroonde dat zaterdag door na een stevige strijd de winst te pakken. Florian Wilmsmann uit Duitsland moest het doen met plek twee, voor de Oostenrijker Johannes Aujesky, die onderuit werd gekegeld door Fiva. De Zwitser finishte weliswaar als derde, hij werd er voor bestraft en dus mocht Aujesky het podium op.

Alleghe 2, vrouwen
Weer Canadees succes, dit keer hadden ze zelfs drie vrouwen in de finale. Marielle Thompson was de snelste na een fraaie strijd met landgenote Brittany Phelan, die als tweede over de meet kwam. Berger Sabbatel kwam als derde over de meet, voor de derde Canadese, Hannah Schmidt, die inmiddels wel de leiding in het World Cup-klassement in handen heeft.

Van Empel prolongeert wereldtitel veldrijden; Brand en Pieterse ook op podium

Fem van Empel heeft in het Tsjechische Tábor haar wereldtitel veldrijden geprolongeerd. De Nederlandse reed al na twee minuten weg bij de rest en won met ruim één minuut voorsprong op haar landgenotes Lucinda Brand en Puck Pieterse.

Het WK bij de vrouwen was geen moment spannend. Vooraf was Fem van Empel de grote favoriete voor de wereldtitel en kende ook direct een goede start. Ze dook als tweede het veld in achter Ceylin del Carmen Alvarado en nam vrij snel over van haar landgenote.

Van Empel had na de openingsronde al een voorsprong van zestien seconden op Puck Pieterse en Lucinda Brand, Alvarado volgde al op meer dan een halve minuut. Gedurende de wedstrijd zou Van Empel alleen maar verder uitlopen en was er vooral spanning om de strijd om het zilver. Tot halverwege de cross leek Pieterse de beste papieren te hebben voor de tweede plaats, maar gedurende de wedstrijd ging het steeds moeizamer bij Pieterse. Brand kwam snel op het wiel en liet haar vervolgens ook achter en reed op ruim één minuut van de superieure Van Empel naar de tweede plaats. Pieterse moest genoegen nemen met brons. Alvarado kwam als vierde over de streep.

Ook in de jeugd was er succes voor Nederland. In de beloftencategorie maakte Tibor Del Grosso zijn favorietenrol waar. De jonge Nederlander, die vorig jaar al tweede werd achter Thibau Nys, domineerde de hele wedstrijd en won met een halve minuut op de Belgen Emiel Verstrynge en Jente Michels.

Omtzigt en Yesilgöz ergeren zich aan 'bescherming boeren' door Van der Plas

Tijdens een oproep aan boeren om te komen protesteren en mee te doen aan wilde acties zei Mark van den Oever, de leider van Farmers Defence Force (FDF), gisteren dat hij een spuughekel heeft gekregen aan zowel landbouwminister Adema als NSC kamerlid Holman. Beide heren zouden volgens hem in het "centrum van de belangstelling komen te staan". 

In Op1 werd gisteravond aan BBB voorvrouw Vander Plas gevraagd wat ze van dit verkapte dreigement vond. Ze reageerde nonchalant en weigerde een inhoudelijke reactie te geven, laat staan de uitspraak te veroordelen. Ze vond dat nu eerst de problemen van de boeren moesten worden opgelost.

Zowel Omtzigt als Yesilgöz zijn niet blij met deze houding van de BBB-leider en uiten hun ongenoegen op Twitter. 

Ook andere politici zijn niet gecharmeerd van de suggestieve opmerking door Van den Oever en de reactie hierop van Van der Plas. "Dit is echt onacceptabel. Bedreigingen zijn niet oké en ze mogen ook niet gebagatelliseerd worden", zegt Eline Vedder, Kamerlid van het CDA. "Als christendemocraat breekt mijn hart hiervan", voegt ze eraan toe.

Rob Jetten, de leider van D66, noemt het "zwak" dat Van der Plas de intimidatie en de felle protestacties van boeren, waarbij snelwegen worden geblokkeerd, niet veroordeelt. Hij roept haar op om vaart te maken aan de formatietafel. Volgens Laurens Dassen, de leider van Volt, is de reactie van Van der Plas "zinloos en gevaarlijk".

Geert Wilders, de leider van de PVV heeft zijn steun betuigd aan de protesterende boeren op X, maar houdt zich verder op de vlakte.

Honderden klimaatactivisten blokkeren A12 Den Haag, politie grijpt in

Op de Utrechtsebaan voeren vele honderden activisten van Extinction Rebellion (XR) actie tegen de overheidssteun voor de fossiele industrie. Als gevolg hiervan is er geen verkeer mogelijk op die locatie, waardoor ernstige hinder ontstaat.

Rond 13.45 uur heeft de politie ingegrepen, ongeveer drie kwartier nadat de demonstranten de weg hadden ingenomen. Demonstranten worden één voor één verwijderd. Sommigen gingen vrijwillig mee, terwijl anderen op een soort draagbaar worden geplaatst en naar een arrestantenbus werden gereden.

Mensen die aanwezig zijn bij een steundemonstratie naast de A12 applaudisseren en juichen wanneer mensen worden weggedragen. Er klinken teksten zoals "Jetten, schande, bloed aan je handen".

Filmpje van Omroep West is hier te zien.

Skeletonster Bos 5e op EK, Belgische Meylemans pakt goud

In het Letse Sigulda is vrijdag het Europees kampioenschap skeleton afgewerkt. Zoals gebruikelijk was dat geen losse wedstrijd, maar een 'wedstrijd in een wedstrijd': het EK bestaat simpelweg uit de ranglijst der Europeanen in de verder reguliere World Cup-wedstrijd.

Vrouwen
De Belgische Kim Meylemans stond na de eerste run knap aan de leiding, maar in run twee wist ze dat net niet helemaal vol te houden: plek twee op 0,28 seconden van de Canadese Mimi Rahneva, die van de derde plek naar de winst ging. De derde plek, en EK-zilver, was voor Hannah Neise uit Duitsland op 0,31 seconden, voor de Britse Amelia Coltman (+0,39) en de Oostenrijkse veterane Janine Flock (+0,40). Kimberley Bos kende een uiterst moeizame eerste run en kwam niet verder dan plek vijftien, maar met een baanrecord in run twee schoof ze op naar de zesde plek op 0,64 seconden, goed voor plek vijf op het EK.

Mannen
Na run één was de leiding toch wel verrassend in handen van Yin Zheng en de Chinees wist dat zowaar af te maken in de tweede manche, wat hem niet alleen zijn eerste World Cup-podium, maar gelijk zijn eerste zege opleverde. Plek twee, en daarmee de Europese titel, was op 0,18 seconden voor de Brit Marcus Wyatt, die zijn landgenoot Matt Weston (+0,34) het nakijken gaf. De bronzen EK-medaille ging naar Felix Keisinger uit Duitsland, die in de World Cup-wedstrijd vierde werd op 0,54 seconden van Yin.

Van Rouwendaal pakt wereldtitel 10 kilometer openwaterzwemmen

Sharon van Rouwendaal is voor de tweede keer wereldkampioen openwaterzwemmen op de 10 kilometer geworden. In Doha pakte de 30-jarige Nederlandse het goud na een spannende eindsprint voor de Spaanse María de Valdés. Door de zege is Van Rouwendaal ook geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs.

In het eerste deel van de wedstrijd was het Katie Grimes die het tempo bepaalde. De pas 18-jarige Amerikaanse zwemster zorgde met haar tempo dat regerend wereldkampioene Leonie Beck niet meekon, Sharon van Rouwendaal kon wel mee in het tempo van Grimes en na ruim één uur zwemmen nam de Nederlandse over.

Van Rouwendaal zorgde voor een tempoversnelling en probeerde haar concurrentes te lossen, alleen was haar versnelling niet voldoende. Bij het ingaan van de slotronde zwom de Nederlandse opnieuw op kop, maar werd voorbij gezwommen door Moesha Johnson. De Australische zwemster had een kleine voorsprong te pakken, maar in het slot kwamen María de Valdés en Van Rouwendaal terug, waarna de Nederlandse in de eindsprint won voor de Spaanse. Het brons ging naar de Portugese Angélica André voor de Australische Johnson.

FOK! Wat een weer: bewolkt met hier en daar een drupje

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt, maar op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag regent het in het hele land af en toe. In de kustprovincies is mogelijk de zon soms te zien, maar verder blijft de bewolking overheersen. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 11°C. De wind uit west tot zuidwest is matig, aan zee en op het IJsselmeer overwegend vrij krachtig.

Vanavond is er af en toe regen, maar in het noorden blijft het grotendeels droog. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er vooral landinwaarts perioden met regen. In het uiterste noorden blijft het droog en ook in het zuidwesten blijft het zo goed als droog. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C, in het uiterste noordoosten rond 5°C. De wind is westelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Tot morgen!

                   

zon maar ook bewolking zal het weerbeeld van vandaag zijn (Foto: Anouk)
Bewolking heeft de overhand (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Inflatie in januari 3,2 procent bij snelle raming; 3,5 procent exclusief energie

Bij de snelle raming was de inflatie in januari 3,2 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In december was de inflatie 1,2 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Volgens de snelle raming waren prijzen voor consumenten in januari 0,5 procent hoger dan in december.

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. In januari 2024 nam de invloed van de prijsontwikkeling van energie op de inflatie af. Exclusief energie bedroeg de inflatie bij de snelle raming 3,5 procent. In december was dat 3,4 procent.

De reguliere cijfers van de CPI van januari worden op 8 februari gepubliceerd.

Prijsontwikkelingen op korte termijn
De CPI geeft niet alleen inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden (de inflatie), maar ook ten opzichte van de voorgaande maand. Bij de snelle raming stegen de prijzen voor consumenten in januari 2024 met 0,5 procent ten opzichte van december 2023.

Een kanttekening bij een vergelijking tussen twee verschillende maanden in het jaar is dat rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.

Grote multinationals moeten winstbelasting openbaar maken

Grote multinationals moeten voortaan jaarlijks openbaar maken hoeveel winstbelasting zij wereldwijd betalen. Het gaat om bedrijven die in meerdere landen gevestigd zijn en een netto-omzet hebben van meer dan € 750 miljoen. Het verplicht openbaar maken van de winstbelasting vergroot de transparantie over de belasting die multinationals wereldwijd betalen. Het moet deze bedrijven ertoe bewegen fiscaal verantwoord te ondernemen en belasting te betalen in de landen waar zij activiteiten hebben en winst maken.

De verplichting geldt voor multinationals die in Nederland gevestigd zijn. Daarnaast moeten middelgrote en grote dochterondernemingen die gevestigd zijn in Nederland en waarvan het moederbedrijf buiten de EU is gevestigd en een wereldwijde omzet heeft van meer dan € 750 miljoen, een verslag publiceren over de winstbelasting van het hele concern waar zij onderdeel van zijn. 

De winstbelasting moet worden opgenomen in een apart verslag, samen met een beschrijving van de activiteiten van het bedrijf en gegevens over het aantal werknemers, de inkomsten en de totale winst. Deze informatie moet voor elke lidstaat van de Europese Unie en elk land dat als belastingparadijs aangemerkt is worden uitgesplitst. Over alle overige landen mag de informatie worden opgeteld. Het verslag wordt openbaar gemaakt bij het handelsregister.

Europese richtlijn
De ministerraad heeft ingestemd met het besluit dat een Europese Richtlijn implementeert die deel uitmaakt van Europees beleid om belastingontwijking te bestrijden. De verplichting geldt vanaf boekjaren die starten op of na 22 juni 2024. Voor de meeste bedrijven betekent dit dat zij uiterlijk 31 december 2026 voor het eerst een verslag openbaar moeten maken bij het handelsregister, over boekjaar 2025.

Random Pics van de Dag #1178

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Franse boeren heffen blokkades op, Belgische en Nederlandse boeren gaan door

Franse boeren die rechtvaardige prijzen en minder bureaucratische rompslomp eisten, zijn vrijdag begonnen de blokkades in het hele land op te heffen nadat de regering verdere concessies heeft gedaan.

De regering van president Emmanuel Macron heeft beloofd plannen te zullen schrappen om de belastingbijdragen op tractordiesel te verhogen, de regelgeving inzake pesticiden te versoepelen en een pauze in te lassen ten aanzien van nieuwe regels voor braakland en aanvullende veiligheidscontroles op de import van voedsel.

“We zijn niet honderd procent tevreden. Zeker is dat er maatregelen zijn genomen, het is altijd beter dan niets, maar ja, we gaan niet opgeven”, aldus Guillaume Chantereau. Ondertussen gaan de protesten die in Frankrijk begonnen zich nu door in andere Europese landen – waaronder België, waar Nederlandse en Belgische boeren ondermeer vrijdag samenwerkten om de grens tussen België en Nederland te blokkeren. In Nederland worden voor de komende dagen meer acties verwacht.

James Webb-telescoop maakt indrukwekkende beelden van spiraalstelsels

Onderzoekers hebben indrukwekkende nieuwe beelden vrijgegeven van spiraalvormige sterrenstelsels, met details die nog nooit eerder zijn vertoond. Astronomen en ruimteliefhebbers over de hele wereld zijn gefascineerd door de 19 beelden die worden beschreven als ‘indrukwekkend’.

De James Webb-ruimtetelescoop heeft 19 spiraalstelsels "face-on" in het nabij- en midden-infrarood vastgelegd. De beelden "tonen sterren, gas en stof op de kleinste schaal die ooit buiten ons eigen sterrenstelsel is waargenomen", aldus NASA/ESA.

De VS vallen doelen in Syrië en Irak aan

De VS hebben pro-Iraanse militiefaciliteiten in Syrië en Irak gebombardeerd. Het Amerikaanse leger zei dat er op meer dan 85 doelen werd geschoten. President Biden beloofde verdere luchtaanvallen.

Na de gewelddadige dood van drie Amerikaanse soldaten in Jordanië, vlakbij de Syrische grens, hebben  de VS met een uitgebreide tegenaanval gereageerd op doelen in Irak en Syrië.Het Amerikaanse leger zei dat het meer dan 85 doelen vanuit de lucht heeft gebombardeerd, waaronder commandocentra, inlichtingenlocaties en wapendepots die worden gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en aangesloten milities, aldus het Amerikaanse regionale commando Centcom.

Syrische staatsmedia maakten melding van Amerikaanse aanvallen op gebieden in Syrië, waaronder nabij de grens met Irak. Het Syrian Observatory for Human Rights zei dat minstens dertien pro-Iraanse strijders zijn omgekomen bij vermoedelijke Amerikaanse aanvallen in Oost-Syrië.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde onmiddellijk het vooruitzicht van verdere militaire actie in het Midden-Oosten aan. “Onze reactie begon vandaag. Het zal doorgaan op tijden en plaatsen van onze keuze”, zei hij in een schriftelijke verklaring. “De Verenigde Staten zoeken geen conflicten in het Midden-Oosten of waar dan ook ter wereld”, benadrukte hij. “Maar voor iedereen die ons kwaad wil doen: weet dit: als je een Amerikaan kwaad doet, zullen wij reageren.”

Halsema over kabinetsformatie: 'Laten we eerst maar op de overeenkomsten zitten'

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema volgt met nieuwsgierigheid de poging van PVV, VVD, NSC en BBB om tot een kabinet te komen. Volgens haar zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen de wensen die deze partijen hebben en de stad Amsterdam. Dat zegt Halsema in AT5's Park Politiek. "U kent mijn politieke achtergrond, die is geen geheim." Zo meldt AT5

Halsema formuleert het heel correct: ze heeft een GroenLinks-verleden, maar is nu burgemeester en dus heeft ze in die rol geen opvattingen over welk kabinet ze wil. "Ik hoop dat er een kabinet komt dat oog heeft voor grote steden, de ongelijkheid en woningnood daar en die ook begrijpt dat je er niet komt met eenvoudige tegenstellingen regio en stad."

Volgens de burgemeester werden de tegenstelling tussen land en platteland in de campagne te veel uitvergroot. "Dat vond ik zorgelijk. Het miskent dat je mensen in moeilijke en kwetsbare omstandigheden tegenkomt in kleine dorpen, maar ook in Amsterdam Nieuw-West. Die tegenstelling doet geen recht aan de ingewikkelde levens van mensen."

Halsema staat in contact met de hoofdrolspelers bij de formatie. "Natuurlijk zoek in contact, dat doe ik vanuit Amsterdam, de Metropoolregio, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vier grote steden. Met de minister van justitie heb ik al veel langer contact vanwege haar en mijn functie."

Woningbouw
In de ogen van Halsema zijn er ook zeker overeenkomsten tussen de vier partijen en Amsterdam. "Wethouder Wonen Van Dantzig (D66) heeft net bekendgemaakt om binnen de stad nog 20.000 woningen extra te bouwen. Nederland kent een enorme woningnood, dus de samenwerking tussen een kabinet en een stad daarin is heel belangrijk."

Ze vervolgt: "Datzelfde geldt voor goede openbaar vervoersverbindingen. Amsterdam als hart van de metropoolregio is belangrijk voor de economie van ons het land. Twintig procent van het geld wordt hier verdiend. Als het hier economisch slechter gaat of de openbaar vervoersverbindingen zoals het doortrekken van de Noord/Zuidlijn, komt er niet, dan hebben mensen in Twente, Drenthe en Limburg daar ook last van. We zijn verbonden met elkaar. Ik ga ervan uit dat ook het kabinet dat ziet en dat men ook begrijpt dat Amsterdam als hoofdstad van Nederland daarin een belangrijke sleutelpositie heeft."

Illegaliteit
In onder andere het partijprogramma van de PVV staat dat zij illegaliteit strafbaar willen stellen in Nederland. Mocht dat daadwerkelijk beleid worden vanuit Den Haag en Amsterdam het moeten uitvoeren, dan kan het kabinet zich opmaken voor een ingewikkeld gesprek met Halsema.

"We hebben helemaal de politie of marechaussee niet om dit te handhaven. Volgens mij moet je eerst beter uitzettingsbeleid hebben, daar begint het mee. Opdrachten van het kabinet zullen we uiteindelijk altijd moeten uitvoeren, maar hiervoor geldt wel dat we een ernstig gesprek zullen gaan voeren. Op de schaarse agenten heb ik andere prioriteiten."

Halsema vult aan: "Ik ga ervan uit dat dit kabinet consensus krijgt over onze grondwet en de bescherming van onze grondrechten. Dan ga ik ervan uit dat ik nooit aan die morele ondergrens kom. We vinden het allemaal van groot belang dat we in een democratische rechtsstaat leven en dat die ook hooggehouden wordt."

Ze besluit: "Laten we eerst maar op de overeenkomsten zitten, dit kabinet zegt bestaanszekerheid van groot belang te vinden. Wij zijn heel benieuwd wat eruit gaat komen."

Schouten wint weer eens 3km in World Cup, Bloemen met toprit naar 5km-winst

In het Canadese Quebec is vrijdagavond de World Cup-finale voor de schaatsers van start gegaan. Op de relatief nieuwe baan was het spannend, maar ook weer even wennen na het razendsnelle weekeinde in Salt Lake City.

1000m vrouwen
Isabel Grevelt kwam al vroeg in actie en met 1:15,72 minuten zette ze gelijk een baanrecord neer. Dat bleef tot aan de achtste rit staan: Femke Kok dook er met 1:15,07 ruimschoots onderdoor. Het zou plek twee opleveren voor Kok, want er stond geen maat op de Japanse Miho Takagi, die in 1:14,19 naar de winst snelde, voor Kok en de fraaie derde plek van Grevelt. Naomi Verkerk werd zevende (1:16,60), Helga Drost negende (1:16,72) en Marrit Fledderus veertiende (1:17,21).

Takagi pakt de eindzege in het World Cup-klassement, voor de in Quebec afwezige Amerikaanse Kimi Goetz en diens landgenote Brittany Bowe. Jutta Leerdam, ook niet van de partij, eindigde één plek voor Kok op plek vier.

1000m mannen
De Belg Mathias Vosté reed in de eerste rit een prima 1:08,50 en zag die tijd zowaar lang bovenaan de ranglijst staan. Pas in de voorlaatste rit moest hij zijn plek afstaan: kersvers wereldrecordhouder Jordan Stolz reed met 1:07,96 de snelste tijd van iedereen, Ning Zhongyan uit China finishte in 1:08,49. Dat zou plek drie opleveren, want de Japanner Tatsuya Shinhama reed naar plek twee in 1:08,34 minuten, waardoor Vosté na een paar jaar weer eens vierde werd. Tim Prins, de enige Nederlander in de A-groep, reed in 1:08,82 naar plek zeven - Hein Otterspeer werd in 1:08,96 tweede in de B-groep, met Kai Verbij (1:09,43) en Joep Wennemars (1:09,46) op plek vier en vijf.

Met Ning won voor het eerst een Chinees de World Cup-titel op de 1000 meter, vlak voor Stolz en met Shinhama als eerste Japanner in de top-3 - het is pas de tweede keer in de inmiddels toch lange geschiedenis dat geen enkele Nederlander in de top-3 eindigt, Prins is op plek vier de beste.

3000m vrouwen
De 4:02,79 die Isabelle Weidemann uit Canada in rit twee reed was goed, maar uiteindelijk nét niet goed genoeg voor het podium: landgenote Valerie Maltais was met 4:02,73 íets sneller. De winst ging voor het eerst sinds eind 2022 weer eens naar Irene Schouten, die een prima race afsloot in 4:01,11 minuten. Joy Beune reed in 4:02,62 naar de tweede tijd, een vermoeid ogende Marijke Groenewoud werd in 4:04,80 achtste, voor Sanne in 't Hof (4:05,92). Elisa Dul reed in de B-groep in 4:07,74 naar plek twee.

De winst in het eindklassement op de lange afstanden ging naar de Noorse Ragne Wiklund, die Martina Sablikova uit Tsjechië naar plek twee verwees.

5000m mannen
Marcel Bosker opende het bal, maar zijn 6:24,88 was slechts genoeg voor plek tien. Zijn tegenstander, Timothy Loubineaud, maakte met 6:21,55 wel indruk en de Fransman zou uiteindelijk een fraaie vijfde plek pakken. Met een geweldige race was de snelste tijd voor de Canadees Ted-Jan Bloemen in 6:13,87 minuten, een verbetering van zijn eigen baanrecord. De Italiaan Davide Ghiotto werd in 6:17,18 tweede, voor de 6:17,56 van de Noor Hallgeir Engebråten. Marwin Talsma werd in 6:24,33 negende en beste Nederlander, voor Bosker en Jesse Speijers (6:28,74).

Het eindklassement op de lange afstanden wordt gewonnen door Ghiotto, vlak voor Bloemen, die zijn eerste World Cup-zege op de vijf kilometer sinds 2017 pakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.