Oekraïne schakelt opnieuw Russisch oorlogsschip uit

Afgelopen nacht heeft Oekraine met een aanval van kamikazedrones weer een Russisch oorlogsschip naar de bodem van de zee gejaagd. Het gaat om het geleidewapen-korvet Ivanovets met een waarde van 70 miljoen dollar.

Oekraïne heeft beelden vrijgegeven van de zeedrones die vannacht een Russisch oorlogsschip tot zinken brachten in de Zwarte Zee. De drones werden gefilmd terwijl ze zich over een onrustige zee begaven naar de Ivanovets, een Tarantul-klasse raketkorvet, terwijl de Russische matrozen aan boord een kogelregen op de drones afvuurden. De romp van het schip werd meerdere keren geraakt en veroorzaakten zware schade die het schip uiteindelijk tot zinken bracht.

"Als gevolg van een aantal directe inslagen op de romp, liep het Russische schip kritieke schade op die immobilisatie veroorzaakte - het verzwaarde naar achteren en zonk," aldus de militaire inlichtingendienst van Oekraïne (GUR).

Volgens Kyiv werd de missie uitgevoerd door de schimmige 'Group 13' van de hoofdinlichtingendienst en het Digital Ministry. Het is minstens het vijfde slagschip dat Poetin heeft verloren van zijn eens zo gevreesde Zwarte Zeevloot, door een land zonder functionerende marine.

De Britse inlichtingendienst schatte dat Oekraïne al een vijfde van de vloot had vernietigd voordat de Ivanovets tot zinken werd gebracht.

Rusland heeft geen commentaar gegeven op het incident en over een eventuaal aantal slachtoffers en overlevenden is niets bekend.