Nederland is corrupter geworden volgens Transparency International

Uit de meest recente corruptie-index van Transparency International blijkt dat Nederland in 2023 een toename heeft gezien in corruptie. Vorig jaar behaalde Nederland nog 79 punten, wat resulteerde in een achtste positie op de indexschaal. In 2022 scoorde Nederland nog 80 punten, terwijl dit in 2021 nog 82 punten waren.

De corruptie-index van Transparency International is de meest gebruikte indicator wereldwijd. Het geeft op een schaal van 0 tot 100 aan in hoeverre landen als vrij van corruptie worden ervaren. Het feit dat Nederland historisch laag scoort komt met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit.

Volgens  Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland ziet men daarnaast een trend in Europa waarbij de georganiseerde misdaad steeds meer invloed krijgt op de samenleving. Er is ook sprake van een verstrengeling van de onderwereld met de bovenwereld. De bedreigingen tegen rechters, officieren van justitie en advocaten zorgen ervoor dat zij steeds minder zichtbaar willen zijn. Dit heeft geleidelijk aan een verzwakking van onze instituten tot gevolg. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Meer hierover bij WNL.