Moestuinvoedsel slechter voor klimaat

Onderzoek door de University of Michigan levert een verrassende uitkomst op: zelf groenten verbouwen in je moestuin veroorzaakt meer broeikasgassen dan standaard voedsel.

In vergelijking met conventioneel geproduceerd voedsel kan de uitstoot tot wel vijf keer zo hoog zijn. Het grootste deel van de uitstoot komt niet door de teelt van het voedsel zelf, zeggen de wetenschappers, maar door de voorzieningen die nodig zijn om het voedsel te kunnen verbouwen. Dat betreft bijvoorbeeld de tuinhuisjes en paden, zaken waarvoor bij de productie veel CO2 wordt uitgestoten. In mindere mate dragen ook het slecht omgaan met compost en andere synthetische hulpmiddelen bij aan het verschil.

Uitzonderingen op het gemiddelde zijn er wel. Zo zijn bijvoorbeeld zelf verbouwde tomaten wel beter dan tomaten uit de energie-intensieve kassen. Ook producten die normaliter ingevlogen worden kun je beter zelf verbouwen.

Wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)
Wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)