Amsterdamse scholieren doelwit van intimiderende Tikkie-rovers

In Amsterdam is een alarmerende toename van straatroven onder jongeren waargenomen. Scholieren worden door straatrovers gedwongen om via Tikkie geld over te maken, een methode die zowel gewiekst als intimiderend is. Deze dieven, vaak rijdend op scooters of fatbikes, dwingen hun slachtoffers om kleding en telefoons te tonen en controleren dan het banksaldo. Vervolgens wordt een QR-code van een zogenaamde 'geldezel' gebruikt om het geld over te maken.

De politie heeft al vijf verdachten gearresteerd in verband met deze nieuwe vorm van straatroof, die doet denken aan eerdere incidenten in Haarlem. Misdaadjournalist Mick van Wely legt uit dat criminelen zich steeds meer richten op digitale diefstal, gezien het afnemende gebruik van contant geld. Hij suggereert preventieve maatregelen zoals het tijdelijk overzetten van geld naar een andere rekening of het verwijderen van bankapps van telefoons.

De politie adviseert waakzaamheid en raadt aan om geen luxe spullen te tonen en elkaar in de gaten te houden. In geval van een beroving is het cruciaal om direct het alarmnummer te bellen. Deze nieuwe trend in straatroof, gekenmerkt door dreiging en intimidatie, baart grote zorgen en vereist een snelle en doeltreffende reactie.