Duizenden tractoren belemmeren het wegverkeer in Duitsland

Vrijdag, op de vijfde dag van de boerenprotesten waren er in heel Duitsland opnieuw wegblokkades. Duizenden boeren waren op pad met tractoren. De AWO heeft maandag een klacht ingediend over een brug over de Elbe die geblokkeerd stond.

De boerenprotesten gaan door. In veel delen van het land gingen boeren opnieuw de straat op, en in sommige gevallen waren er blokkades en verkeersbeperkingen. Volgens de politie verzamelden zich 5.000 demonstranten met ongeveer 2.500 tractoren en landbouwmachines in Neurenberg om te demonstreren tegen het federale landbouwbeleid.

Ook in het noorden vonden protesten plaats. In Sleeswijk-Holstein kwamen duizenden boeren samen in Kiel na een bijeenkomst van 16 geregistreerde tractorkonvooien uit de districten Plön en Rendsburg-Eckernförde. In de hoofdstad namen ze deel aan een protesttocht met minstens 3.100 tractoren en andere voertuigen, zei een politiewoordvoerster. Hierdoor kwam het verkeer vrijwel tot stilstand. Daarna was er een rally op het paradeterrein in Kiel.

De Duitse Boerenvereniging plant maandag een grote demonstratie voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Er worden er in de hoofdstad duizenden boeren verwacht. De eerste boeren zijn al gearriveerd. Tussen de Brandenburger Tor en het Sovjetmonument Tiergarten staan al tientallen landbouwvoertuigen geparkeerd.Naar verwachting zullen ongeveer 5.000 tractoren en andere landbouwmachines uit heel Duitsland op weg zijn naar de bijeenkomst bij de Brandenburger Tor, aldus de politie. Verschillende sectoren, zoals de visserij en het transport, sloten zich aan bij de protestoproep. Ook restaurantvereniging Dehoga is er.

De boerenprotesten werden gang gezet door een akkoord van de Duitse federale overheid dat onder meer voorzag in de afschaffing van de vrijstellingen van de motorrijtuigenbelasting en de dieselsubsidies voor boeren. De federale regering trok later het afschaffen van de belastingvrijstelling in. De dieselsubsidie moet tegen 2026 geleidelijk worden afgebouwd.

De boerenvereniging dringt aan op een langdurige voortzetting van de dieselsubsidie. Sinds het begin van de week demonstreren boeren in het hele land met tractorkonvooien en blokkades tegen de subsidieverlagingen en tegen de federale overheid.

De Beierse Boerenvereniging heeft al aangegeven dat de protesten omvangrijker zullen worden. “We hebben tot nu toe afgezien van het blokkeren van infrastructuur, zoals de voedselvoorziening”, aldus het bericht. De federale overheid doet de boeren echter geen verdere concessies. Er zijn geen wijzigingen meer in de geplande subsidiebezuinigingen, zegt regeringswoordvoerster Christiane Hoffmann. De regering heeft haar 'zegje' gedaan. De protesten worden zeer serieus genomen en er zijn ook goede gesprekken met boeren.

Het waren niet alleen de geplande bezuinigingen op de landbouwsubsidies die de woede van de boeren teweegbrachten, maar ook het feit dat "boeren decennia lang door veranderende regeringen dingen werden beloofd die slechts gedeeltelijk of helemaal niet werden nagekomen."