Onderzoek: biodiversiteit in onze darmen neemt af

De biodiversiteit neemt niet alleen buiten in de natuur af, maar ook in ons lichaam – preciezer: in onze darmen. Onderzoekers van de Universiteit van Zürich zeggen dat mensen biodiversiteit in hun darmen verliezen – door factoren als stress, antibiotica of voeding. 

Zoveel mogelijk van deze diversiteit moet nu in een internationaal project behouden blijven. Hiervoor wordt een soort kluis gecreëerd voor menselijke uitwerpselen; de monsters worden ingevroren bij min 80 graden. In een speciale oplossing kunnen bacteriën tientallen jaren overleven.

De darmflora is nog weinig onderzocht. Er zijn ongeveer 300 tot 500 verschillende soorten bacteriën in een mens. De onderzoekers hopen dat het project belangrijke inzichten zal opleveren – mogelijk dat hieruit voortvloeiende therapieën een positief effect kunnen hebben op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes, reumatische aandoeningen of chronische darmontstekingen. Ook verwacht het team verbeteringen in kankertherapieën door het gebruik van bacteriën uit de darmflora.