Langlaufers Svahn en Chanavat starten Tour de Ski met sprintzege

In het Italiaanse Toblach is de Tour de Ski van start gegaan, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. In de fraaie Süd-Tiroler sneeuw stond de eerste etappe op het programma, een sprint in de vrije stijl. De grote topfavoriet bij de mannen, Johannes Høsflot Klæbo, is er niet bij: de Noorse drievoudig winnaar is ziek.

Vrouwen
Met Johanna Hagström, Emma Ribom, Linn Svhan en Jonna Sundling had Zweden vier finalistes, aangevuld met de Noorse Kristine Stavås Skistad en Nadine Fähndrich uit Zwitserland. Hagström moest vroeg afhaken en Fähndrich kon het tempo ook niet lang genoeg volhouden, terwijl voorin om de winst werd gestreden door Sundling en Svahn. Het was uiteindelijk Svahn die nét iets sneller bij de finish was, voor Sundling en Skistad, die Ribom in de laatste meters klopte.

In het algemeen klassement van de Tour de Ski gaat Svahn aan de leiding, twee seconden voor Sundling en met Skistad - die in de sprintkwalificatie ook al de nodige seconden verloor - op veertien seconden. De Amerikaanse Jessie Diggins ging er in de halve finales uit, maar was wel sterk in de kwalificaties en staat daardoor op 31 seconden op plek zeven, met haar Zweedse uitdaagsters voor het eindklassement, Frida Karlsson en Ebba Andersson, op 56 seconden en 1:10 minuten.

Mannen
Noorwegen had met Erik Valnes en de voor een sprint toch wel verrassend sterke Harald Østberg Amundsen twee finalisten, net als Frankrijk met Jules Chappaz en Lucas Chanavat. Ben Ogden was er namens de Verenigde Staten bij, samen met de Zwitser Valerio Grond. Amundsen en Grond kwamen er niet aan te pas en de Fransen domineerden: Chanavat was de sterkste en pakte na bijna vier jaar weer eens een zege, voor Chappaz en Ogden, die beiden voor het eerst op het podium stonden.

Chanavat gaat in het klassement aan de leiding, met Chappaz en Ogden op negen en vijftien seconden. Amundsen, een van de favorieten voor de eindzege, staat op twintig seconden op plek zes.