Moskou beschuldigt Oekraïne ervan clusterbommen te hebben gebruikt

Rusland heeft Oekraïne beschuldigd van een “terroristische aanval” op burgers in de Russische stad Belgorod. “Om het aantal slachtoffers van de terroristische aanval te vergroten, gebruikten ze clustermunitie”, zei de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzia, op een door Rusland aangevraagde bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.

Oekraïne zou volgens Rusland zaterdag een sportcentrum, een ijsbaan en een universiteit in de stad Belgorod te hebben aangevallen. Volgens de autoriteiten kwamen minstens 21 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. Belgorod ligt ongeveer 30 kilometer van de Oekraïense grens. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De Amerikaanse vertegenwoordiger heeft de verantwoordelijkheid ook bij Poetin neergelegd. Het is de oorlog van Poetin, zei John Kelly. “Rusland zou deze oorlog vandaag kunnen beëindigen”, zei hij, terwijl hij ook opriep tot “de bescherming van alle burgers aan alle kanten in elk conflict.” De Britse gezant Thomas Phipps zei dat de Britse regering alle burgerverliezen “diep betreurde”, maar hekelde Rusland omdat het de oorlog was begonnen. “Er zijn honderdduizenden Russische soldaten in Oekraïne. Er is geen enkele Oekraïense soldaat in Rusland”, zei Phipps.