Warm december maakt natuur in de war

Door de warme decembermaand is de natuur in de war geraakt. Dieren en insecten die eigenlijk in winterslaap zouden moeten zijn, zijn alweer actief. Het is nog niet duidelijk wat voor effect dit zal hebben op de natuur, maar het belooft niet veel goeds. Zo meldt RTL Nieuws.

Net als voorgaande jaren worden egels en salamanders steeds vaker gezien rond deze tijd van het jaar. Ook nu is december warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur, zowel overdag als 's nachts, lag deze maand op 6,5 graden, terwijl dit normaal gesproken rond de 4,2 graden ligt.

Volgens meteoroloog William Huizinga van Buienradar is het weer opvallend zacht voor deze tijd van het jaar. De afgelopen dagen was het overdag tussen de 9 en 11 graden, terwijl dit normaal gesproken rond de 6 graden ligt.

Volgens Huizenga bevinden we ons momenteel in een periode van steeds nieuwe temperatuurrecords en extremen op het gebied van droogte en regenval. Hij wijst erop dat volgens de nieuwe klimaatscenario's van het KNMI er nog veel meer records te verwachten zijn. Dit zal aanzienlijke gevolgen hebben voor veel diersoorten en planten. Hij noemt dit zowel indrukwekkend als gevaarlijk.

Als voorbeeld noemt hij de gewone pad. Hoewel deze soort veel voorkomt in Nederland, is de populatie de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dit wordt toegeschreven aan een reeks van droge periodes en warme winters.

Niet alle diersoorten ondervinden problemen bij zachte winters. Sommige dieren, zoals muizen en egels, kunnen er zelfs van profiteren als ze voldoende voedselbronnen kunnen vinden.