Chinese overheid waarschuwt voor schadelijke invloeden Westerse kersttradities

Kerstmis is op veel plaatsen in China zichtbaar, vooral als drijvende kracht achter de consumptie. De autoriteiten waarschuwen nu echter voor schadelijke invloeden door het overnemen van westerse kersttradities. Dit zou al beginnen met de versieringen in winkels.

In China belijdt slechts een minderheid van minder dan tien procent van de bevolking het christendom. Schattingen van het aantal gelovigen lopen uiteen van 40 tot meer dan 100 miljoen. Toch is Kerstmis op veel plaatsen in de Volksrepubliek zichtbaar, vooral in de grote steden - bijvoorbeeld in de vorm van versierde kerstbomen in winkelcentra. Voor de meeste mensen in het land wordt Kerstmis niet gekenmerkt door religie, maar wordt het tot nu toe vooral gezien als een economische factor die de consumptie bevordert.

De autoriteiten in China waarschuwen nu echter voor schadelijke buitenlandse invloeden als gevolg van het overnemen van westerse kersttradities. In de zuidwestelijke provincie Yunnan heeft een vastgoedbeheerbedrijf huurders in winkelcentra gevraagd geen kerstkaarten of cadeaus te verkopen. Daarnaast zouden winkeliers moeten afzien van kerstversieringen, omdat buitenlandse tradities niet klakkeloos moeten worden gevolgd.

In grote steden zoals Shanghai en Chongqing hebben veel winkelcentra grote kerstbomen versierd met lichtjes, klatergoud en cadeaudoosjes. Scholen in steden van Dongguan in het zuiden tot Harbin in het noordoosten nemen ook aanstoot aan deze praktijk. Leerlingen en ouders daar hebben opgeroepen om buitenlandse tradities niet zonder nadenken te volgen.

In de provincie Gansu in het noordwesten van China riep de lokale Communistische Jeugdvereniging haar leden op om 'De Slag om het Meer van Changjin' te vieren in plaats van de kersttradities. Dit is een film over de felle strijd tussen het Chinese Volksvrijwilligersleger en de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Koreaanse Oorlog.

Zorgen over buitenlandse invloeden
Officieel verbiedt de Chinese overheid het christendom of christelijke diensten niet. Alle toegestane religies staan echter onder staatstoezicht uit bezorgdheid over buitenlandse invloeden. De meest verbreide godsdiensten in het land zijn het boeddhisme en taoïsme. De regerende Communistische Partij is voorstander van atheïsme.

Wang Huning, een invloedrijk lid van het machtige permanente comité van het Politbureau, riep vorige week christelijke groeperingen op om hun geloofsovertuiging aan te passen aan de Chinese cultuur: "(We moeten) de leer en de regels interpreteren in overeenstemming met de vereisten van ontwikkeling en vooruitgang in het hedendaagse China, de socialistische kernwaarden en de voortreffelijke Chinese tradities en cultuur."

In China wordt het Lentefeest, dat aan het begin van het Chinese jaar wordt gevierd, beschouwd als het belangrijkste feest. De regering in Peking wil de bijbehorende tradities rond de viering van het nieuwe jaar op basis van de maankalender promoten als onderdeel van de Chinese cultuur in andere landen. Het Lentefeest moet samen met de hele wereld gevierd worden, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.