Arnhemse vrouw (29) veroordeeld voor zeer gevaarlijk rijgedrag

De rechtbank veroordeelde een 29-jarige vrouw uit Arnhem voor zeer gevaarlijk rijgedrag. De vrouw krijgt 14 dagen gevangenisstraf, waarvan 13 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet ze een taakstraf van 70 uur uitvoeren. Verder legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden op.

Op 27 september 2022 kreeg de vrouw in Doetinchem een rijverbod van de Marechaussee. De vrouw wist dat zij hierna 24 uur niet mocht rijden. Even later zag de Marechaussee de vrouw in haar auto wegrijden. De Marechaussee reed achter haar aan, omdat de vrouw niet achter het stuur mocht. De vrouw negeerde de stoptekens. Zij bleef rijden, totdat ze een half uur later werd aangehouden in Halle.

Reeks verkeersovertredingen
Tijdens de rit van Doetinchem naar Halle beging de vrouw een reeks ernstige verkeersovertredingen. Zo reed ze meerdere keren door rood licht, veel te hard, op de verkeerde weghelft en verleende geen voorrang. Dat de Arnhemse door de sirenes van de Marechaussee een black-out kreeg en in paniek handelde, vindt de rechtbank niet geloofwaardig. Voordat de Marechaussee de sirenes aanzette, beging de vrouw namelijk al veel verkeersovertredingen.

In gevaar brengen medeweggebruikers
Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de vrouw op deze wijze wilde ontkomen aan de Marechaussee. De vrouw reed opzettelijk zeer gevaarlijk en bracht de veiligheid van andere weggebruikers ernstig in gevaar. Verschillende auto's moesten remmen en uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Ook getuigt het handelen van de vrouw van een gebrek aan respect voor het openbaar gezag.

Strafoplegging
Strafverzwarend vindt de rechtbank dat de vrouw eerder al geldboetes en een taakstraf kreeg voor verkeersmisdrijven. De toepassing van de wet taakstrafverbod brengt mee dat de vrouw 1 dag gevangenisstraf moet uitzitten. Om herhaling te voorkomen is de vrouw verplicht mee te werken aan een meldplicht bij de reclassering. Ook moet zij zich onder ambulante behandeling stellen om meer inzicht te krijgen in haar gedrag, als de reclassering dat nodig vindt. Inmiddels heeft de vrouw - na een moeilijke tijd - haar leven weer op de rit. Daarom legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging op, met een proeftijd van 3 jaar.