Amerikaan vrijgesproken na 48 jaar onschuldig in de cel

Glynn Simmons, een 71-jarige man uit Oklahoma, is vrijgesproken na bijna 50 jaar gevangenschap voor moord, waarmee hij de langst vastzittende onschuldig veroordeelde gevangene in de VS werd. Simmons, die in juli werd vrijgelaten nadat aanklagers erkenden dat cruciaal bewijs niet aan zijn verdediging was overhandigd, werd dinsdag door rechter Amy Palumbo onschuldig bevonden.

De rechter verklaarde dat Simmons niet de dader was van de misdaad waarvoor hij in 1975 samen met medeverdachte Don Roberts werd veroordeeld. Beiden kregen aanvankelijk de doodstraf, die in 1977 werd omgezet in levenslang. Roberts kwam in 2008 vrij. De veroordeling werd herzien nadat districtsaanklager Vicki Behenna toegaf dat bewijs, waaronder een politierapport over mogelijke andere verdachten, niet was gedeeld.

Simmons, die volhoudt dat hij ten tijde van de moord in 1974 in Louisiana was, kan nu aanspraak maken op maximaal $260.000 schadevergoeding. Hij leeft momenteel van donaties en wordt behandeld voor kanker die na zijn vrijlating werd ontdekt. Zijn advocaat Joe Norwood zegt dat de compensatie jaren op zich kan laten wachten.

Glynn Simmons (Foto: GoFundMe)
Glynn Simmons (Foto: GoFundMe)