Demonstraties in Tel Aviv na per abuis doden van drie gegijzelden door IDF

In hun strijd tegen Hamas in de Gazastrook hebben Israëlische soldaten per ongeluk drie gegijzelden gedood. Ze werden "per ongeluk geïdentificeerd als een bedreiging" door de soldaten tijdens gevechten in Shejaiya in het noorden van de kuststrook, zei legerwoordvoerder Daniel Hagari op televisie. "De soldaten schoten toen op hen en ze werden gedood."

Het ernstige incident vond vrijdagochtend plaats. Hagari zegt dat het nog niet duidelijk is hoe de drie gegijzelden in het gebied van de gevechten terecht zijn gekomen. Maar uit de eerste onderzoeksresultaten bleek dat de drie Israëlische gegijzelden een witte vlag omhoog hielden. Een soldaat zag de drie gijzelaars tientallen meters verderop verschijnen, zegt een woordvoerder. 

'Het leger draagt verantwoordelijkheid voor alles'
Het leger identificeerde twee van degenen die per ongeluk werden gedood als Jotam Haim van de Kfar Asa kibboets en Samer El-Talalka van de Nir Am kibboets. De naam van de derde gedode gijzelaar is Alam Shariz. De lichamen van de doden zijn naar Israël gebracht.

Na het nieuws gingen duizenden mensen de straat op en demonstreerden voor het hoofdkwartier van het Israëlische leger. Dit meldt de Israëlische omroep CH 12. De demonstranten hielden borden vast waarin werd geëist dat er onmiddellijk een nieuwe gijzelingsdeal zou worden overeengekomen, ze eisen van de minister van Defensie een veilige thuiskomst van de 129 gegijzelden die nog door Hamas worden vastgehouden. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschreef het incident als een "ondraaglijke tragedie". De hele staat Israël is in rouw. "Mijn hart gaat uit naar de rouwende families in deze moeilijke tijd", schreef de Israëlische regeringsleider op sociale media. De grootste inspanningen zullen doorgaan "om al onze gijzelaars veilig thuis te brengen".