Heftige zonnevlam kan op 17 december storing stroomnet en internet veroorzaken

De gevolgen van een van de grootste zonnevlammen ooit kunnen dit weekend voelbaar zijn op aarde - bijvoorbeeld op het internet, GPS-signalen of het elektriciteitsnet. En ze kunnen ook merkbaar zijn in het noorderlicht.

Een telescoop van de NASA-ruimtevaartorganisatie heeft de grootste zonnevlam in jaren vastgelegd. Deze zou dit weekend internet- en stroomstoringen op aarde kunnen veroorzaken. Volgens het Amerikaanse Space Weather Prediction Centre worden er in de loop van zaterdag en zondag geomagnetische stormen van de categorieën G1 (klein) tot G2 (matig) verwacht als gevolg van de zonnevlam.

G2-stormen kunnen er onder andere toe leiden dat de oriëntatie van ruimtevaartuigen moet worden gecorrigeerd door de grondcontrole. Daarnaast kunnen bepaalde soorten radiocommunicatie op hogere breedtegraden worden beïnvloed. Schade aan transformatoren van elektriciteitsnetwerken is ook mogelijk. Bovendien zouden aurora's ook ver ten zuiden van het Noordpoolgebied zichtbaar kunnen zijn.

De geomagnetische stormen, ook wel zonnestormen genoemd, worden veroorzaakt door zogenaamde coronale massa-ejecties, die volgens NASA donderdag en vrijdag plaatsvonden in een bijzonder actief deel van de zon. Een plasmawolk bestaande uit elektronen, protonen en bepaalde atoomkernen werd de ruimte in geslingerd. Wanneer deze deeltjes het magnetische veld van de aarde raken, staat dit bekend als een zonnestorm of magnetische storm.

Volgens het Space Weather Prediction Centre was de huidige uitbarsting een klasse X-uitbarsting, de hoogste categorie, en waarschijnlijk een van de sterkste zonnevlammen ooit geregistreerd. Omdat het fenomeen er één tot drie dagen over doet om de aarde te bereiken, kunnen we de grootste impact verwachten op 17 december.

Volgens NASA vond de uitbarsting plaats in het uiterste noordwesten van de zon. De organisatie legde de gebeurtenis vast met het Solar Dynamics Observatory in extreem ultraviolet licht en legde de enorme energie-uitbarsting vast als een enorme, heldere flits.

Bij de uitbarsting komt een grote hoeveelheid straling vrij, schreef de organisatie op Platform X. De straling kan echter niet door de atmosfeer van de aarde dringen en is daarom niet schadelijk voor mensen op de grond. "Als ze echter sterk genoeg zijn, kunnen ze de atmosfeer verstoren in de laag waar GPS- en communicatiesignalen worden doorgegeven", schrijft NASA.