Poetin stelt zich opnieuw kandidaat voor presidentsverkiezingen 2024

Vladimir Poetin heeft vrijdag aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar, wat zijn presidentsschap met nog minstens zes jaar verlengd.

Na een prijsuitreiking in het Kremlin kondigde Poetin zijn besluit aan om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, toen oorlogsveteranen en anderen hem vroegen of hij zich herkiesbaar te stellen.

"Ik zal het niet voor jullie verbergen - ik heb er in de loop der tijd verschillende gedachten over gehad, maar nu hebben jullie gelijk, het is noodzakelijk om een beslissing te nemen," zei hij tegen hen.

Poetin geniet nog steeds brede steun na bijna een kwart eeuw aan de macht te zijn geweest, ondanks het feit dat hij een peperdure oorlog in Oekraïne is begonnen die duizenden van zijn soldaten het leven heeft gekost, herhaalde aanslagen in Rusland heeft uitgelokt - waaronder één op het Kremlin zelf - en zijn aura van onoverwinnelijkheid heeft aangetast.

"Hopelijk heeft hij genoeg gezondheid hiervoor," zei Mikhail Achkasov, een inwoner van Moskou, in reactie op het nieuws. "Ik geloof dat Rusland hem nodig heeft," voegde hij eraan toe.