Vrijlating Israëlische gegijzelden niet voor vrijdag

De vrijlating van de eerste gegijzelden uit de Gazastrook aan Israël zal niet voor vrijdag plaatsvinden, zo melden consistente Israëlische media. De Israëlische krant Haaretz en de televisiezender N12 verwezen naar Israëls veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi. "De gesprekken over de vrijlating van onze gijzelaars vorderen en zullen op een continue basis worden voortgezet," werd Hanegbi 's avonds geciteerd.

De eerste uitwisseling van in Israël ontvoerde gijzelaars voor Palestijnse gevangenen werd eigenlijk op donderdag verwacht. De krant 'The Times of Israel' citeerde Hanegbi toen hij zei: "De vrijlating zal beginnen volgens de oorspronkelijke overeenkomst tussen de partijen, en niet voor vrijdag."

Volgens de krant verklaarde een Israëlische ambtenaar de vertraging door te zeggen dat, in tegenstelling tot wat de Israëlische kant eerder dacht, zowel Israël als de radicaal-islamitische Hamas een document zouden moeten ondertekenen dat de overeenkomst ratificeert om in werking te kunnen treden. Het document zou hopelijk binnen de komende 24 uur worden ondertekend, zodat de eerste gijzelaars vrijdag zouden kunnen worden vrijgelaten, voegde de ambtenaar eraan toe. De krant 'Jerusalem Post' sprak van een "last-minute complicatie".

Minstens 50 gijzelaars worden vrijgelaten
Woensdagavond keurde het Israëlische kabinet een overeenkomst goed met Hamas die voorziet in de vrijlating van ten minste 50 gijzelaars die door Hamas in de Gazastrook waren ontvoerd. Om tot de vrijlating te komen is afgesproken dat er een vier dagen durend staakt-het-vuren zal zijn en er 150 Palestijnse vrouwen en minderjarigen uit Israëlische gevangenissen worden vrijgelaten..

Het staakt-het-vuren is ook bedoeld om "meer humanitaire konvooien en hulpgoederen" toe te laten tot de Gazastrook, waaronder brandstof voor humanitaire doeleinden, legde Qatar uit, dat een bemiddelende rol speelde in de indirecte onderhandelingen met Hamas. De militante islamistische groepering zegt te verwachten dat honderden vrachtwagens met hulpgoederen zullen worden toegelaten tot het kustgebied.

Hulporganisaties bekritiseren staakt-het-vuren als te kort
Hulporganisaties vinden het overeengekomen staakt-het-vuren van vier dagen veel te kort en riepen op tot meer tijd om essentiële hulpgoederen in het gebied te leveren. Het overeengekomen staakt-het-vuren was "niet genoeg en zeker niet genoeg op het vlak van mensenrechten", zei Paul O'Brien van Amnesty International tijdens een videoconferentie met andere organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Oxfam en Save the Children.

"We kunnen niet twee miljoen mensen in vier dagen van voedsel voorzien", bekritiseerde Danila Zizi van Handicap International. 

De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour riep op tot een "definitief einde" van de oorlog tussen Israël en Hamas. Het overeengekomen staakt-het-vuren mag niet slechts een pauze zijn "voordat het bloedbad opnieuw begint", vertelde hij de VN-Veiligheidsraad, eraan toevoegend dat "honderden Palestijnse kinderen" zullen blijven leven dankzij het staakt-het-vuren.

Biden aan de telefoon met leiders van Qatar, Israël en Egypte
Ondertussen heeft de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch gesproken met de leiders van Qatar, Israël en Egypte, zo maakte het Witte Huis bekend. De Golfstaat Qatar speelde een sleutelrol als bemiddelaar in de onderhandelingen over de vrijlating van de gijzelaars.

In zijn gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerde de Amerikaanse president "dat hij zich zal blijven inzetten voor de vrijlating van alle resterende gijzelaars". Hij benadrukte ook het belang van vrede "aan de Libanese grens en op de Westelijke Jordaanoever", aldus een woordvoerder het Witte Huis.