EU gaat met Oekraïne en Moldavië onderhandelen over toetreding

Voorzitter van het Europees Parlement Metsola verwelkomt het besluit van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en de Republiek Moldavië aan te bevelen. 

Metsola vertelde aan de radio Deutschlandfunk dat het Europees Parlement al heel lang aandringt op positieve signalen in dit verband. Het staat volledig aan de kant van Oekraïne en erkent ook dat het land aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden. Metsola verwees echter ook naar wat zij ziet als de noodzakelijke hervormingen in de EU. Wat nu werkt, of min of meer werkt, met 27 lidstaten werkt misschien niet met 35 lidstaten.

Lührmann, staatssecretaris voor Europa bij het federale ministerie van Buitenlandse Zaken, nam een soortgelijk standpunt in op de radio Deutschlandfunk. De groene politicus sprak de overtuiging uit dat uitbreiding alleen goed kan werken als de EU zichzelf tegelijkertijd hervormt. Het was soms al moeilijk om beslissingen te nemen met 27 lidstaten. Staatssecretaris Lührmann sprak, net als EU-Commissievoorzitter von der Leyen voor haar, van een historische dag.

In een rapport van de Commissie aan de lidstaten stond dat de gesprekken over toetreding tot de EU moesten beginnen zodra de Oekraïense regering aan de laatste voorwaarden had voldaan.