Eiwitkwaliteit van veganistische voeding vaak hoger dan dat van vlees

Veganistische voedingsmiddelen die bedoeld zijn als vleesvervanger kunnen net zo waardevol zijn qua voedingswaarde als de originele producten. Het eiwitgehalte is soms zelfs iets hoger dan in vleesproducten.

Professor Markus Keller van het Onderzoeksinstituut voor Plantaardige Voeding in Giessen legde dit uit op Deutschlandfunk. In een onderzoek werden 80 producten getest die als vleesvervanger werden aangeboden. Op basis van de aangegeven ingrediënten kan worden gesteld dat hun eiwitgehalte vaak iets hoger is dan in de overeenkomstige vleesproducten. Ook de kwaliteit van het eiwit is over het algemeen goed, omdat er vaak een mengsel van soja- en tarwe-eiwit wordt gebruikt, aldus Keller.

Op de vraag of er in de alternatieve producten voldoende sporenelementen te vinden zijn, verwees Keller naar een onderzoek van de Universiteit van Göttingen, waarin werd gekeken naar het ijzergehalte van de producten. Geconcludeerd werd dat plantaardige producten vaak een grotere bijdrage leverden aan de ijzervoorziening van de mens dan vleesproducten. Vooral artsen waarschuwen dat vooral veganistische diëten tekorten kunnen veroorzaken die met voedingssupplementen voorkomen moeten worden.