Arib over onderzoek ongepast gedrag: 'bedoeling om mij te beschadigen'

Het onderzoek tegen voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib wordt door haar beschouwd als een vorm van achterbakse politiek. Volgens Arib is het doel van het onderzoek om haar persoonlijk schade toe te brengen, zoals ze verklaart via haar advocaat. 

Arib heeft zelf niet meegewerkt aan het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en wenst ook nu niet te reageren op de beschuldigingen tegen haar. Ze benadrukt dat zowel de oorspronkelijke meldingen als de gesprekken met betrokkenen anoniem zijn. Volgens Arib vergemakkelijkt anonimiteit het ontlopen van verantwoordelijkheid en verantwoording. Ze merkt op dat anonieme beschuldigingen nu gebruikt worden als middelen om gekozen volksvertegenwoordigers politiek uit te schakelen of hun werk onmogelijk te maken.

Arib is van mening dat niet alleen haar goede naam is aangetast, maar ook het vertrouwen en de reputatie van de politiek en het parlement.

Volgens Knoops Advocaten, het advocatenkantoor dat Arib vertegenwoordigt, had het presidium van de Tweede Kamer geen onderzoek mogen doen naar anonieme meldingen. Bovendien beweren ze dat Arib geen eerlijke mogelijkheid tot weerwoord had, omdat ze niet wist wie er wat over haar had verklaard.

Arib werd beschuldigd van ongepast gedrag tegenover ambtenaren in twee anonieme brieven. Het gedrag varieerde van het uitsluiten van ambtenaren bij vergaderingen waar ze aanwezig hadden moeten zijn tot het negeren van ambtenaren die kritiek hadden. In de brieven werden zeventien situaties beschrevenin Arib grenzen had overschreden. De onderzoekers hebben gesproken met negentien medewerkers die direct betrokken waren. Vijf andere ambtenaren hebben niet meegewerkt.

Van de negentien geïnterviewde personen gaven achttien aan dat ze de beschreven situaties gedeeltelijk herkenden. Volgens hen sprak Arib soms met verheffing van stem, wat volgens negen van hen als zeer onprettig werd ervaren. Volgens de samenvatting was Arib niet aanspreekbaar op haar gedrag en bood ze geen excuses aan na incidenten.

Aan de andere kant benoemden vijftien van de geïnterviewde medewerkers dat ze Arib ervoeren als een zeer bekwaam Kamervoorzitter, die op bepaalde momenten attent en betrokken was.

Meer hierover bij WNL.